Luhačovice se chystají na další festival věnovaný Janáčkovi

LUHAČOVICE - I letos se v Luhačovicích chystá Festival Janáček a Luhačovice, uskuteční se ve dnech 14. až 18. července. Server Zlin.cz o tom informovala kulturní manažerka Milena Hrbáčová.

Letos půjde o v pořadí 23. ročník. V cyklu pěti koncertů se bude zrcadlit i Rok české hudby. Festivalu, který bude už tradičně zahájený u busty Leoše Janáčka, poskytla svoji záštitu Eva Blahová, šéfka uměleckého souboru Janáčkovy opery Brno a slovenská profesorka operního zpěvu.

„Slavnostní atmosféru zahajovacího koncertu v kostele svaté Rodiny v pondělí 14. července umocní vybrané skladby A. Vivaldiho, W. A. Mozarta a L. Janáčka, které zazní v podání proslulého Českého filharmonického sboru Brno pod vedením P. Fialy a Českých komorních sólistů. Jako sólisté večera vystoupí H. Škarková a E. Daňhelová – soprán, P. Zbořilová – alt, P. Levíček – tenor, P. Kopecká – harfa, M. Jakubíček – varhany,“ doplnila Hrbáčová.

Úterní koncert 15. července v Lázeňském divadle bude patřit první české sólové violistce Jitce Hosprové a Janáčkovu komornímu orchestru, přednímu evropskému komornímu orchestru s hlubokou historií. Hosté se mohou těšit na skladby J. Zacha, E. Griega, G. P. Telemanna, J. Ch. Bacha a L. Janáčka.

Jazzový pianista a hudební skladatel Emil Viklický je jednou z nejvýraznějších postav tuzemské hudební scény. Na festivalu se představí ve středu 16. července se svými triem P. Dvorským – bass, C. Zelenákem – drums.

Varhanní koncert Kateřiny Chrobokové, přední interpretky klasické hudby a zároveň i skladatelky s mezzosopranistkou Dagmar Šaškovou si mohou lidé poslechnout ve čtvrtek 17.  července v kostele svaté Rodiny. V programu koncertu jsou zařazena díla J. S. Bacha, C. Monteverdiho, B, Berniera, A. Vivaldiho a dalších hudebních velikánů.

Páteční koncert, který festival ukončí, je věnovaný Roku české hudby. Za doprovodu Filharmonie Bohuslava Martinů pod taktovkou Stanislava Vavřínka zazní v podání dvojnásobné držitelky ceny Thálie Evy Dřízgové – Jirušové a světově známého tenoristy Aleše Brisceina výběr árií a duetů B. Smetany, A. Dvořáka a L. Janáčka.

Festival pořádaný obecně prospěšnou společností Lázeňská kolonáda Luhačovice doplní také doprovodný program. Patří k němu film o životním osudu Leoše Janáčka Lev s bílou hřívou, kolonádní koncert cimbálové muziky Danaj s Magdalenou Múčkovou, přednáška Luhačovické inspirace a návštěva Galerie Joži Uprky v Uherském Hradišti.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x