ZLINFEST: Na letošní festival se přihlásil rekordní počet filmů

ZLÍN – Přes tři tisíce přihlášek obdržel 54. ročník Zlín Film Festivalu. Vybrána z nich může být jen jedna desetina, informoval server Zlin.cz mluvčí festivalu Martin Pášma.

I když byl tým festivalu zvyklý na velký zájem z celého světa, letošní tři tisícovky jsou pro něj přesto mimořádné. Rekord nás ale samozřejmě těší,“ přiznala programová ředitelka Markéta Pášmová. Současně však připustila i rozpaky: „Je nám ale líto, že celých devadesát procent snímků musíme z kapacitních důvodů odmítnout.“

Pokud by totiž Zlín Film Festival čistě teoreticky odpromítal všechny přihlášené snímky, musel by trvat desetkrát déle. Tedy nikoliv sedm, ale sedmdesát dní.

Dramaturgyně festivalu Jaroslava Hynštová zdůraznila, že mezi přihlášenými jsou i snímky z pozoruhodných destinací, jako jsou Filipíny, Nigérie nebo Pákistán.
Probudila se latinská Amerika. Přihlásily se filmy z Kolumbie, Kuby, Venezuely, Ekvádoru či Bolívie,“ neskrývala své nadšení Hynštová.

Zatímco počet snímků se pohybuje na jednotlivých ročnících zlínského filmového festivalu kolem tří stovek, počet zastoupených zemí se naopak mění. Vloni se pořadatelům 53. ročníku akce povedlo, že ve Zlíně vlálo přesně 53 vlajek různých zemí světa.

 Letošní Zlin Film Festival se bude konat od 30. května do 5. června. V pátek v 10 hodin jej slavnostně zahájí děti, ve 20 hodin pak dospělí.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x