Poutní místo Štípa si připomene důležité výročí

ZLÍN-ŠTÍPA – Mariánské poutní místo Štípa si tuto neděli připomene výročí 400 let od úmrtí zakladatelky nového poutního chrámu. Server Zlin.cz o tom informovala mluvčí Zlínského kraje Gabriela Sýkorová Dvorníková.

Jedná se o výročí urozené Lukrecie Nekešové, zakladatelky tamního nového poutního chrámu Narození Panny Marie. Lukrécie Nekešová se do historie zapsala nejen jako manželka slavného generalisima Albrechta z Valdštejna, ale hlavně jako zbožná žena se sociálním cítěním.

Kostel ve Štípě patří k nejnavštěvovanějším církevním památkám zařazeným do projektu Otevřené brány.

To zřejmě souvisí s těsnou blízkostí malebné Zoologické zahrady Lešná u Zlína. Rodiny s dětmi často spojují tyto dva cíle do jednoho výletu, navíc k lepší dostupnosti kostela významně pomohla i nedávná oprava prostranství před ním,“ řekl krajský radní pro oblast kultury, památkové péče a spolupráce s církvemi Ladislav Kryštof.

Slavnostní mši svatou, která začne v neděli v 10:30, celebruje olomoucký biskup Josef Hrdlička. Bohoslužbu doprovodí Pěvecké sdružení moravských učitelů pod vedením profesora Lubomíra Mátla. V 15:00 pak bude mít tento sbor samostatný koncert. 

V kostele bude k vidění výstava Odkaz paní Lukrécie a Albrechta z Valdštejna a ukázka dobového svatebního oblečení z počátku 17. století,“ pozvala za organizátory Jitka Březinová ze štípské farnosti.

Kostel bude pro veřejnost otevřen do 18 hodin, k dispozici bude také průvodce.

Otevřené brány jsou projekt, který vznikl ve Zlínském kraji před sedmi lety díky společné iniciativě Arcibiskupství olomouckého, Zlínského kraje, měst, obcí, farností, Cyrilometodějské teologické fakulty v Olomouci a Centrály cestovního ruchu Východní Moravy. Jeho cílem je ukázat co nejširší veřejnosti estetické a duchovní bohatství ukrývající se v sakrálních stavbách na území regionu. Od května do září mohou lidé absolvovat s vyškolenými průvodci prohlídku celkem dvaceti kostelů.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x