Učitelé zlínského gymnázia se podíleli na putovní výstavě, která je určena českým školám

ZLÍN - Učitelé dějepisu Gymnázia Zlín - Lesní čtvrť ve spolupráci s ostravským sdružením Pant, zlínskou univerzitou a Nadací Tomáše Bati připravili pro potřeby výuky moderních dějin na školách speciální putovní výstavu nazvanou Tomáš Baťa - československý selfmademan. Serveru Zlin.cz to za Gymnázium Zlín řekla Jana Pešatová.

Výstava je na rozdíl od běžných výstav určena školám v České republice, které si ji zdarma objednají a na 14 dnů umístí v prostorách školní budovy, kde ji zhlédnou žáci se svými učiteli. Budou přitom pracovat s pracovními listy a plnit tvůrčí úkoly, které vycházejí z jednotlivých panelů expozice.

Tuto výstavu několik měsíců připravovali učitelé historie na Gymnáziu Zlín – Lesní čtvrť spolu s předním odborníkem na baťovskou tématiku, historikem Zdeňkem Pokludou z Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. „Výstavě předcházelo dotazování studentů, co by na takové výstavě chtěli vidět, co je zajímá. Výsledkem je dnes 12 výstavních panelů, na kterých se autoři pokusili zachytit aspoň část z nepřeberného množství dokumentů, fotografií, plakátů a dalších svědků doby,“ konstatovala Pešatová.

Žáci a studenti budou procházet panely s jednotlivými tématy jako například Rodina a počátky firmy, Expanze do světa, Zaměstnanci, Architektura a rozvoj Zlína, Vzdělávání, Baťa a politika nebo Firma Baťa v letech 1945 – 2013. Autoři nechtěli studenty zahltit spoustou textů, ale zařadili velké množství fotografií, obrázků a propagačních a reklamních plakátů, výroků a hesel Tomáše Bati.

Vernisáž výstavy se uskuteční ve čtvrtek 20. března v Baťově vile spolu se studentskou minikonferencí v době od devíti do 15 hodin. Účastníky minikonference budou studenti tří gymnázií a další pozvaní hosté. Po vernisáži bude výstava přemístěna na Gymnázium Zlín – Lesní čtvrť a poté si ji budou moci další školy objednat k instalaci.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x