Hrad Lukov si připomene úmrtí Lukrecie Nekšové z Landeka

LUKOV - Oblíbená hradní zřícenina Lukov nedaleko Zlína si letos připomene významné výročí, a to 400 let od úmrtí Lukrecie Nekšové z Landeka. Jak server Zlin.cz informoval Zdeněk Urbanovský z Centrály cestovního ruchu Východní Moravy, první ze vzpomínkových akcí se uskuteční v neděli 23. března.

Lukrécie Nekšová se do dějin Lukovska nesmazatelně zapsala nejen jako manželka Albrechta z Valdštejna, který hrad po určitou dobu vlastnil, ale hlavně jako zbožná žena se sociálním cítěním. „Spolu se svým manželem se stala například zakladatelkou štípského kláštera. Vzhledem k tomu, jak významnou osobností je pro Lukov a okolí, jsme s našimi partnery připravili několik aktivit, které vyvrcholí velkou výstavou v prostorách zlínské Alternativy,“ řekl Jiří Holík, předseda Spolku přátel hradu Lukova.

Celý program odstartuje v neděli 23. března mše svatá za Lukrecii Nekšovou. Začne v 10.30 hodin a konat se bude v Kostele Narození Panny Marie ve Štípě. Celebrovat ji bude biskup Josef Hrdlička za doprovodu Pěveckého sdružení moravských učitelů. Pěvecké sdružení bude mít také koncert, který začne v 15 hodin. „V kostele bude k vidění výstava Odkaz paní Lukrécie a Albrechta z Valdštejna a ukázka dobového svatebního oblečení z počátku 17. století,“ řekla za organizátory Jitka Březinová.

Kostel Narození Panny Marie bude otevřen do 18 hodin s možností prohlídky interiéru v doprovodu průvodce.

Další připomínka výročí Lukrecie a Albrechta bude 23. května během oslav otevření Mariánského náměstí ve Štípě, v první polovině měsíce září začne na hradě výstava a vše vyvrcholí v říjnu expozicí ve zlínské Alternativě nazvanou Odkaz paní Lukrecie a pana Albrechta.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x