V rámci Světového dne vody budou zpřístupněny i přehrady na Valašsku

ZLÍNSKÝ KRAJ -Také Na Valašsku si v sobotu připomenou Světový den vody, při této příležitosti budou moci lidé nahlédnout i do útrob přehrad. Serveru Zlin.cz to sdělila mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková.

Ke Světovému dni vody se na Valašsku připojí nejen Povodí Moravy, ale i společnost Vodovody a kanalizace Vsetín.

Státní podnik Povodí Moravy uspořádá u příležitosti Světového dne vody na přehradách Koryčany, Karolinka a Hubenov den otevřených dveří. Akce na jednotlivých vodních dílech se budou konat v sobotu 22. března od devíti hodin. Návštěvníkům bude k dispozici průvodce, který zajistí průběh prohlídky a odborný výklad o historii a technických parametrech přehrady. Zájemci budou moci nahlédnout i do vnitřních prostor vodních děl.

„Jednotlivé prohlídky začnou vždy v celou hodinu s tím, že poslední začne ve 13 hodin. Na přehradě Hubenov pak uspořádáme jen tři prohlídky, a to v devět, 10 a 11 hodin,“ upřesnila Tomíčková. Trasa povede v běžně nepřístupných místech pro veřejnost, proto je nutné dbát na vlastní bezpečnost a dodržovat pokyny pracovníků podniku.

Den otevřených dveří uspořádají ve vybraných provozech i Vodovody a kanalizace Vsetín. „Začátek prohlídky s odborným výkladem začíná v 10 hodin. Exkurze bude možná v čistírně odpadních vod Vsetín, Valašské Meziříčí a Zubří. Veřejnost si bude moci prohlédnout i areál úpravny vody v Karolince a Rožnově pod Radhoštěm,“ doplnila mluvčí valašskomeziříčské radnice Renata Votrubová.

Světový den vody se slaví 22. března už od roku 1993. Spojené národy tento den navrhly v roce 1992 v rámci Agendy 21 na jednání v brazilském Rio de Janeiru. Den má připomenout, že na světě více než miliarda lidí trpí nedostatkem pitné vody.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x