Bezplatně budou v Bystřici oddávat jen jednu sobotu v měsíci

BYSTŘICE POD HOSTÝNEM - Bezplatné svatební obřady se v Bystřici pod Hostýnem budou konat jen jednu sobotu v měsíci, a to vždy třetí. Serveru Zlin.cz to sdělila mluvčí města Barbora Janečková.

Bezplatné svatební občady se budou konat vždy třetí sobotu v měsíci v době od devíti do 14 hodin. Oficiální obřadní místa jsou v přízemí budovy radnice na náměstí a od dubna do října také v bystřickém zámku.

„Zájemci o sňatek v jiném termínu a čase zaplatí poplatek ve výši tisíc korun,“ uvedla vedoucí odboru občanských záležitostí Eva Františáková. Tento postup je podle ní běžný na všech úřadech, které stanoví bezplatné dny pro uzavírání sňatků. „Ovšem snoubenci nadále využívají i jiné termíny, protože poplatek je pro ně v rámci celé svatby zanedbatelný,“ připustila Františáková.

V zimním období jsou v Bystřici uzavírány sňatky v obřadní síni radnice, ale s příchodem letní sezony se naprostá většina svateb koná v reprezentačních prostorách zámku. Ten není v zimním období vytápěn, proto se nedá využívat celoročně. „Loni jsme na zámku oddali 43 novomanželských párů oproti 10 svatbám na radnici,“ konstatovala Františáková. Ve městě bylo podle matriční evidence uzavřeno i 10 církevních sňatků, katolických i evangelických. „Není bez zajímavosti, že v loňském roce se bystřickým občanům narodilo 76 dětí. Bohužel, stejný počet, tedy 76 lidí, loni zemřelo,“ uzavřela Janečková.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x