U malenovického hradu budou světit Vendelína

ZLÍN - U malenovického hradu se v pondělí chystá slavnostní svěcení nově zrekonstruované sochy svatého Vendelína. Serveru Zlin.cz to řekla spolupracovnice Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně Blanka Kovandová.

Akce začne v 11 hodin, kdy sochu slavnostně posvětí generální vikář olomoucké arcidiecéze Josef Nuzík a výjimečnou atmosféru doladí i vystoupení dětského pěveckého sboru Carmina bona 11. ZŠ Zlín – Malenovice.

Slavnostní akt si nenechají ujít ani restaurátoři, pracovníci muzea a kastelán malenovického hradu. „Na místě bude připravena také informační výstava dokumentující celou rekonstrukci,“ doplnila Kovandová.

Socha patrona pastýřů a poutníků patří k hradu už od roku 1749 jako památka na salmovské období v dějinách hradu – konkrétně na Karla Otu ze Salm – Neuburku. Poslední desetiletí netrpělivě čekala na potřebnou rekonstrukci. Restaurátoři měli plné ruce práce – hloubkově zpevňovali kámen, injektáží vyplňovali praskliny, napravovali chybné zásahy z minula, zpevňovali sochu sklolaminátovou tyčí a ocelí a v neposlední řadě museli domodelovat chybějící části. Zrekonstruován je zároveň i sokl sochy, cihlový podstavec a okolí celého místa včetně přístupové cesty.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x