Ve Zlíně si připomenou Světový den autismu

ZLÍN - Ve Zlíně se 2. dubna chystá Světový den autismu, v rámci kterého bude na náměstí bohatý program. Serveru Zlin.cz to za pořadatele uvedla předsedkyně občanského sdružení Za sklem Marta Hrůzová Pečeňová.

Světový den autismu se slaví už od roku 2007 vždy 2. dubna. Na náměstí Míru si tento den připomenou programem, který začne v 10 hodin dopoledne a skončí v 17 hodin.

V rámci programu, kterým provede Heidi Janků, se v centru Zlína uskuteční například autogramiáda hokejového týmu PSG Zlín, lidé si budou moci sednout za volant automobilu Czech rallye teamu, na náměstí bude horkovzdušný balon a zřejmě vůbec poprvé v historii si budou moci lidé vychutnat přímo na náměstí také vířivku, mobilní šatnu pořadatelé zajistí. Chybět nebude ani taneční vystoupení, cimbálová muzika a řada her.

„Se Světovým dnem autismu je spojena modrá barva, která je barvou komunikace a sebevyjádření. To je jedna z oblastí, ve které mají lidé s poruchou autistického spektra největší potíže. Součástí světového dne je i kampaň Rozsviťte se modře!, do které se může zapojit naprosto kdokoliv. Stačí rozsvítit v noci 2. dubna modrou žárovku ve svých domovech či kancelářích, obléci se do modré barvy nebo si na oblečení připnout modrou stužku,“ dodala Pečeňová.

Podle posledních výzkumů se v současné době každé 80. dítě narodí s poruchou autistického spektra. V České republice žije na 100 tisíc lidí s různou mírou a formou autismu.

Video

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x