Silničáři se chystají na letní pohotovost

ZLÍNSKÝ KRAJ - Silničářům začne 1. dubna takzvaná letní pohotovost, už v polovině března ale díky počasí začal úklid krajských silnic a brzy začnou i jarní lokální a plošné vysprávky. Serveru Zlin.cz to za Ředitelství silnic Zlínského kraje řekl Vojtěch Cekota.

„Počasí nám letos dovolilo zahájit úklid na silnicích nezvykle brzy. Už od začátku března pracovníci organizací Správa a údržba silnic čistí příkopy a uklízejí okolí silnic II. a III. třídy, které byly přes zimu posypávány pouze chemicky,“ uvedl provozně-technický náměstek Ředitelství silnic Zlínského kraje Radek Berecka. I kdyby ještě napadl sníh a muselo se sypat, u chemicky ošetřovaných vozovek zbytky z posypu nezůstávají a úklidové práce by tak nebyly znehodnoceny.

U vozovek, kde se aplikuje posyp inertními materiály, silničáři ještě pro jistotu pár dnů počkají. Zde se totiž po zimě odklízejí i zbytky posypové drti, která zůstává na okrajích komunikací. Předpovědi meteorologů však naznačují, že období sněhu a ledu už je – aspoň v nížinách – pro tento rok definitivně za námi.

Silničáři postupně uklidí všechny silnice II. a III. třídy a zahájí na nich lokální vysprávky výtluků, které vznikly v zimním období. V porovnání s jinými roky je jich však, vzhledem k velmi mírné zimě, výrazně méně.

Od 1. dubna už nebudou silničáři držet nepřetržitou službu na dispečincích zimní údržby. Nastane období letní pohotovosti. Ta je držena pro zajištění bezpečnosti silničního provozu, zejména po dopravních nehodách, živelných pohromách, v případě vzniku polomů a jiných nepředvídatelných událostí. Nezbytné práce budou zajišťovat příslušné organizace Správy a údržby silnic s okresní působností.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x