Oslavy Dne Země budou v Kloboukách ve znamení soutěží

VALAŠSKÉ KLOBOUKY - Hned několik soutěží pro děti i dospělé vyhlásila valašskokloboucká radnice u příležitosti dubnových oslav Dne Země. Serveru Zlin.cz to sdělila mluvčí města Lenka Zvonková.

Soutěžit se bude o nejhezčí bylinkový květináč, fotografii přírody, koláž čtyř ročních období, návrh medaile, humornou báseň i vyprávění o maskotovi Dne Země.

„Každoročně se snažíme zpestřit oslavy Dne Země soutěžemi, jež mají veřejnost motivovat k zamyšlení nad hodnotami jako ekologie, čisté životní prostředí či ochrana přírody a krajiny,“ řekl starosta města Valašské Klobouky Dalibor Maniš.

Uzávěrka soutěží bude v úterý 15. dubna. Předání finančních odměn a hodnotných poukázek vítězům se pak uskuteční po Velikonocích na městském úřadě. Samotné oslavy Dne Země letos budou mít podobu Dnů otevřených dveří ve sběrném dvoře a potrvají od 14. do 25. dubna. Návštěvníkům nabídnou zajímavý program s prohlídkou a informacemi o třídění odpadů.

První z vyhlašovaných soutěží je určena pro děti z mateřské školy a smolinské základní a praktické školy. Jejich úkolem bude vypěstovat co nejhezčí bylinkový květináč. Výběr vhodných bylinek i volba počtu ozdobných květináčů je jen na dětech, soutěžit budou vždy celé školy jako jeden kolektiv.

Děti z prvního stupně základní školy se mohou zúčastnit tvořivé soutěže o nejlepší koláž na téma Čtyři roční období. Každý třídní kolektiv za sebe bude moci do soutěže předat jedno výtvarné dílo o velikosti A1, které vznikne s využitím přírodních materiálů.

Žáci druhého stupně základní školy mohou přijmout jako výzvu slohovou soutěž, v níž mohou sepsat vyprávění o maskotovi soutěží ke Dni Země. „A aby to bylo zajímavější, musejí ve své práci užít slova příroda, papír, plast, ekologie, život, skládka, kontejner, sklo, zářivka a nebezpečný odpad. A pokud se jim podaří vymyslet maskotovi i nějaké zajímavé jméno, budou mít body k dobru,“ uvedla referentka odboru životního prostředí Leona Vlčková. Za třídu bude možné odeslat rovněž jednu nejzdařilejší slohovou práci o rozsahu jedné strany A4.

Podobné zadání dostanou i soutěžící z řad studentů gymnázia a středního odborného učiliště. Tato kategorie bude mít za úkol sepsat o maskotovi humornou báseň o patnácti verších a zachytit v ní stejná povinná slova.

Své kategorie se dočkají i žáci základní umělecké školy, kteří mohou pro soutěže ke Dni Země navrhnout podobu oficiální medaile. Užít mohou libovolnou výtvarnou techniku. Jeden žák může odevzdat vždy jeden soutěžní návrh.

„A soutěžit může i ostatní veřejnost. Pro ni je vyhlášena fotografická soutěž o nejhezčí snímek, který zachytí krásu, drsnost, tajemství a kouzlo oblíbeného místa v přírodě. Černobílé nebo barevné fotografie o velikosti A4 mohou autoři doručit na podatelnu městského úřadu ve fyzické či elektronické podobě,“ dodala Zvonková.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x