Konto na pomoc vyhořelému Libušínu už překročilo hranici tří milionů korun

PUSTEVNY - I měsíc po požáru Libušína na Pustevnách se konto veřejné sbírky na jeho záchranu plní, první dubnový den už v něm byly nashromážděny více než tři miliony korun, serveru Zlin.cz to sdělila mluvčí Valašského muzea v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm Petra Valíčková.

Vlna solidarity a podpory v různých podobách s cílem brzké obnovy architektonického a historického skvostu dle plánů Dušana Sámo Jurkoviče podle vedení muzea neutuchá. „Různé formy pomoci s konečným finančním příspěvkem či podporou veřejné sbírky na obnovu objektu Libušín se objevují de facto denně. Lidská vynalézavost forem pomoci nás už mnohokrát překvapila a potěšila,“ uvedl ředitel muzea Jindřich Ondruš.

Například amatérská divadelní společnost Waterloo z Trojanovic z představení Edith a Marlen věnovala výtěžek ze vstupného na veřejnou sbírku. Další peníze se podařilo získat v rámci Dakarské odpoledne ve Valašském Meziříčí. „Pomáhají nám i děti. Základní umělecká škola v Rožnově uspořádala koncert žáků, výtěžek opět putoval na obnovu Libušína. Základní škola Tyršova z Frenštátu pod Radhoštěm zase uspořádala akci Daruj šindel. Prodala celkem 1 254 symbolických fiktivních šindelů a peníze pak vhodili školáci do pokladničky,“ doplnil Ondruš. Zapojila se i tři lezecká centra v Ostravě, která zorganizovala akci Lezeme pro Libušín. Další benefiční akce se uskutečnila v Národním technickém muzeu uv Praze, kde vystoupilo Traditional Jazz Studio Pavla Smetáčka. „Celková výše finančních příspěvků z těchto akcí je už výše než 100 tisíc korun,“ doplnil Ondruš.

Výčet benefičních akcí v regionu bude pokračovat i v následujících týdnech. Na sobotu 3. května se chystá benefiční den na obnovu objektu Libušín na Pustevnách na půdě samotného muzea.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x