Malenovický hrad čeká probouzení ze zimního spánku

ZLÍN - Za zvuku fanfár z hradní věže přivítá v sobotu Hrad Malenovice svého zakladatele, moravského markraběte Jana Jindřicha. Ten společně s kastelánem Luďkem Bubeníkem a kostýmovanou družinou úderem 10. hodiny dopolední probudí hrad ze zimního spánku, serveru Zlin.cz to za organizátory uvedla Barbora Janečková.

Bohatý kulturní program ke slavnostnímu zahájení návštěvnické sezony potrvá v areálu hradu až do 16. hodiny. „Prohlídky hradu s průvodci se budou konat každou celou hodinu v době od 11 do 16 hodin, v 15 hodin se na prohlídku vydá poslední skupina,“ uvedla Milena Dvořáková z pořadatelského Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně.

Po dobu konání akce od 10 do 16 hodin budou zpřístupněny také zdejší expozice včetně té nejnovější, zoologické expozice Zvířata na Zemi a člověk. Výstava s názvem Dřevo, proutí, sláma na hájence láká návštěvníky na komentované prohlídky s kurátorkou Alenou Prudkou. Otevřena bude taktéž od 10 do 16 hodin.

„Na nádvoří u studny budou zpěvem gotických a renesančních písní dotvářet výjimečnou atmosféru členové vokální skupiny Magna Mysteria,“ podotkla Dvořáková. O dobrou náladu prvních letošních návštěvníků se budou starat stánky s občerstvením, vařit se zde bude hradní královská čokoláda, čaj i káva. Chybět nebudou ani pamlsky z cukrárny či pekárny. Blížící se Velikonoce připomene program v blízké hájence, kde se zájemci mohou seznámit s výrobou dřevěných píšťalek a postupem pletení tatarů.

Děti do 15 let mají v sobotu vstup na hrad a na hájenku zdarma, dospělí zaplatí běžné vstupné. Akce se koná za každého počasí.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x