Stacionář kardiocentra ve zlínské nemocnici umožní ošetřit více pacientů

ZLÍN - V průběhu dubna začne v Kardiovaskulárním centru pro dospělé ve zlínské Krajské nemocnici T. Bati fungovat stacionář. Umožní u vybraných nemocných vyšetření ambulantně – v rámci jednodenní hospitalizace, bez nutnosti přenocování v nemocnici, server Zlin.cz o tom informovala mluvčí nemocnice Karla Havlíková.

Katetrizační vyšetření za jednodenního pobytu v nemocnici umožní ošetřit více pacientů s onemocněním srdce, než kolik dovoluje současná lůžková kapacita kardiologického oddělení, která je 64 lůžek. „Tato péče je u vybraných pacientů poskytována v západoevropských kardiocentrech zcela běžně už několik let a je již zavedena i v některých centrech v České republice,“ řekl primář kardiocentra zlínské nemocnice Zdeněk Coufal.

Kvůli prostorovým možnostem má stacionář dvě křesla, takže tuto péči nabízí kardiocentrum v omezené kapacitě pro pacienty, u kterých lze předpokládat nekomplikovaný nález. „To znamená, že se bude jednat pouze o diagnostickou koronarografii nebo nález nevyžadující rizikovou a komplikovanou angioplastiku,“ vysvětlil Coufal.

Pacienti musejí splňovat některé medicínské a sociální podmínky. „Především – pacient musí být předán někomu z příbuzných, který bude poučen, co má v případě nastalých problémů dělat, a který s nemocným stráví první noc po vyšetření,“ uvedl jednu ze sociálních podmínek Coufal. Dodal, že splnění medicínských podmínek je na lékaři, který pacienta do stacionáře odesílá.

„Místo pro stacionář se nám podařilo vyřešit v rámci čekárny katetrizační laboratoře v 1. poschodí interní kliniky a rozšířili jsme tak nabídku péče o naše pacienty,“ řekl ředitel nemocnice Pavel Calábek.

Lékaři ve zlínském Kardiovaskulárním centru pro dospělé ošetřují stále více pacientů s onemocněním srdce. Zatímco například v roce 2008 kardiologové provedli 1 891 koronarografií, v roce 2012 jich bylo 2 187. Počty těchto výkonů se každoročně pohybují kolem 2 100 až 2 200 srdečních katetrizací. Celkově množství ošetřených pacientů v kardiocentru vzrostlo o 10 až 20 procent.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x