Klokaní expozice ve zlínské zoo je plná mláďat

ZLÍN - Zlínská zoo se po zimě hemží novými mláďaty a z tohoto pohledu je v těchto dnech velmi atraktivní i výběh klokanů rudokrkých v australské oblasti zoo. Serveru Zlin.cz to uvedl zoolog Pavel Shromáždil.

Klokanní expozice je navíc už několik let průchozí, takže návštěvníci si zvířata mohou prohlédnout z bezprostřední blízkosti.Klokanů máme přesně 22, z toho je jen jeden chovný samec, pět loňských zvířat a zbylých 16 klokanů jsou samice s mláďaty. Není jednoduché spočítat, kolik samic má ve vaku skutečně po mláděti, ale naše pokusy nasvědčují, že to bude opravdu valná většina z nich,“ poznamenal Shromáždil. Jistou zajímavostí je i přítomnost dvou bílých samic, které obě mají ve svých vacích normálně zbarvená, tedy hnědá mláďata.

Mladé klokany budou ošetřovatelé na podzim postupně odchytávat o kontrolovat jejich zdravotní stav a pohlaví. „To je velice důležité znát, neboť skupina dospělých samců mezi sebou svádí lité zápasy, které nezřídka vedou ke zranění jednoho z nich. Proto si také přebytky samiček můžeme ponechat, ale s nadbytečnými samci by to byl za pár let docela problém,“ doplnil Shromáždil.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x