Valašskem budou projíždět vlaky napojené na WiFi

VALAŠSKO - České dráhy se rozhodly rozšířit WiFi do expresů z Prahy na Ostravsko i Valašsko. Server Zlin.cz o tom informoval mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

Od začátku dubna nasadily České dráhy do vybraných vlaků EuroCity a InterCity Praha – Ostrava – Žilina komfortní kombinované vozy 1. třídy s bistrem, ve kterých je k dispozici také WiFi připojení k internetu. České dráhy v současnosti nabízejí WiFi ve více než 60 soupravách, které obsluhují několik stovek spojů denně od SuperCity Pendolino po regionální osobní vlaky.

Kvalita připojení je závislá na pokrytí území mobilním signálem, přitom vlaky využívají k přenosu dat sítě GPRS/EDGE a 3G operátora O2. „Cestující se s těmito vlaky setkávají například na trati Rožnov pod Radhoštěm – Valašské Meziříčí – Hulín – Kojetín,“ poznamenal Šťáhlavský.

Ve spolupráci se slovenským dopravcem ZSSK se připravuje během jarních měsíců zavedení WiFi připojení k internetu také do vybraných vozů linky Ex 2 z Prahy přes Olomouc do Valašského Meziříčí, Vsetína a dále na Slovensko do Žiliny a Košic. Na této lince totiž operují soupravy sestavené ze slovenských vozů. Další soupravy, které v budoucnosti nabídnou připojení k internetu, jsou netrakční jednotky railjet na lince Praha – Brno – Wien – Graz. WiFi v nich bude postupně zprovozňováno po jejich uvedení do provozu. České dráhy plánují nabídnout WiFi připojení k internetu prakticky ve všech dálkových expresních spojích přibližně do čtyř let.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x