Malenovický hrad si pro návštěvníky připravil několik novinek

ZLÍN - Malenovický hrad zahájil o víkendu novou sezonu, ve které chystá hned několik novinek. Server Zlin.cz o tom informovala Barbora Janečková.

Odemykání hradu si nenechalo ujít asi 800 návštěvníků. „Pro letošní sezonu jsme kromě probouzení hradu připravili několik dalších novinek. Například dětský den nebo rozšíření etnografické expozice Dřevo, proutí, sláma v hájence,“ uvedl kastelán Luděk Bubeník.

Chybět nebudou oblíbené prázdninové prohlídky pro děti, noční prohlídky hradu s šermířskými souboji a tancem nebo tradiční vánoční jarmark. „Na podzim jsme nově připravili pouť ke svatému Vendelínovi spojenou s lidovou veselicí,“ dodal kastelán. Pískovcová socha svatého Vendelína byla po restaurování vrácena na své místo pod hradem před dvěma týdny a nyní bude symbolicky ochraňovat všechny návštěvníky Hradu Malenovice. Hrad také letos poprvé zpřístupnil novou zoologickou expozici Zvířata na Zemi a člověk v zimních měsících, kdy je jinak hrad pro veřejnost uzavřen. Od ledna do března se na ni přišla podívat celá tisícovka zájemců, hlavně rodin s dětmi.

„Loňská rekordní návštěvnost nás utvrdila ve správnosti naší snahy nabízet prohlídku historické památky ve spojení s dalšími zážitky,“ poznamenala Milena Dvořáková z Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně. Podle ní bude muzeum pokračovat v pořádání zajímavých jednodenních akcí se zaměřením zejména na mladé rodiny s dětmi. „Přejeme si, aby se Hrad Malenovice dostal do podvědomí lidí jako oblíbené výletní místo,“ řekla Dvořáková. V loňském roce sem zavítalo 14 586 návštěvníků.

Současně s víkendovým otevřením hradu byly spuštěny i jeho nové facebookové stránky www.facebook.com/hradmalenovice. Budou sloužit k poskytování aktuálních informací návštěvníkům a fanouškům hradu. Chybět nebudou fotogalerie, videa a zajímavé odkazy.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x