Vodaři provádí deratizaci stokové sítě na Zlínsku

ZLÍN - Do jarní deratizace se už pustila zlínská radnice a boj s hlodavci zahájili na Zlínsku i vodaři. Serveru Zlin.cz to uvedla mluvčí Moravské vodárenské Markéta Bártová.

Jarní etapa plošné deratizace stokové sítě potrvá do 23. dubna a dotkne se Zlína, Otrokovic, Napajedel, Vizovic, Luhačovic, Valašských Klobouk, Slavičína, Brumova Bylnice a dalších menších obcí. „Celkově preventivně ošetříme kanalizační síť v délce téměř 650 kilometrů,“ upřesnila Bártová.

Na jarní etapu deratizace bude vynaloženo řádově půl milionu korun a spotřebuje se téměř 1,8 tuny nástrah. V říjnu se pak uskuteční druhá, podzimní etapa deratizace.

Konkrétně ve Zlíně potrvá deratizace kanalizačních sítí do 23. dubna. Na deratizaci stok bude navazovat deratizace povrchová. Jedná se například o deratizování tepelných kanálů pod městem, kotelen a výměníkových stanic, sklepních prostor činžovních domů a deratizace areálů a objektů rozhodujících podniků.

Plošná deratizace se provádí pulzační metodou pomocí kombinované nástrahy. To je směs granulí a zrna v mikrotenových sáčcích, která je ošetřena tak, aby byla odolná proti vlhkosti. Účinnou látkou je antikoagulant, který zabraňuje srážlivosti krve a hlodavci tak bezbolestně hynou asi po sedmi dnech na vnitřní vykrvácení.

„Kanalizační síť je domovem velkého množství potkanů. Nejenom zbytky u popelnic, ale také tím, co vše doma spláchneme nebo na ulici naházíme do kanálů, přispíváme k životu těchto škůdců. Deratizace stokové sítě se provádí na jaře a na podzim, místa s častějším výskytem potkanů se kontrolují častěji,“ uzavřela Bártová.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x