Na koncertu Kašavy se bude křtít nové CD

ZLÍN – V neděli mohou milovníci kvalitního folkloru vidět opět po třech letech na pódiu zlínského divadla muzikanty a tanečníky Valašského souboru Kašava a také jejich hosty. Server Zlin.cz o akci informovala členka souboru Kristýna Preiningerová.

Letošní Jarní koncert začne v 16 hodin a kromě Kašavy na něm vystoupí také slovenský Trenčan – folklórny súbor Gymnázia Ľudovíta Štúra.

Program hostitelů bude letos tematický. Kašava představí tance a písně z oblasti jižního Valašska, tedy z okolí Valašských Klobouk. Vystoupí při nich taneční složka souboru i obě cimbálové muziky pracující pod hlavičkou Sdružení přátel lidové kultury Kašava.

Cimbálovka s primášem Petrem Králem představí a zároveň pokřtí novou desku nazvanou Zahraj ty ně, zahraj. Ta je sestavena právě z úprav lidových písni z jižního Valašska,“ sdělila Preiningerová.

Většina z těchto úprav a aranží je dílem primáše Antonína Bařinky, rodáka z Valašských Klobouk, který byl u zrodu první cimbálové muziky Kašava. Muzikanti současné Kašavy pojali toto CD jako dar k jeho letošním 75. narozeninám a také jako poděkování za jeho celoživotní práci pro soubor.

Jedná se o čtvrté CD, které tato cimbálová muzika nahrála samostatně. Lidé si ho budou moci koupit při nedělním koncertu.

Muzikanti se letos rozhodli, že nahrávkou poslouží nejen milovníkům valašských písní. Prodejem desky chtějí pomoci jednomu postiženému chlapci.

Jde o šestiletého Kubíka, který je od narození těžce postižený. Náklady na jeho rehabilitaci jsou opravdu vysoké. Chtěli bychom jeho rodičům dát z každého prodaného cédéčka 35 korun,“ řekla mladá tanečnice a muzikantka. Peníze použije Kubíkova rodina na koupi vertikalizačního stojanu a takzvaného motomedu. První rehabilitační stroj chlapci zajistí lepší prokrvení mozku a pomůže při správném usazení vnitřních orgánů. Druhým je speciální kolo, které samo šlape a může postiženému dítěti protahovat svaly.

Vstupenky na Jarní koncert jsou k dostání v předprodeji v Městském divadle Zlín za jednotnou cenu 180 korun.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x