Ve Valašském Meziříčí vyrostlo nové ekocentrum

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ  - Zbrusu nové ekocentrum otevřeli radní Valašského Meziříčí v úterý v takzvaném Gardiánově domě. Server Zlin.cz o tom informovala mluvčí meziříčské radnice Renata Votrubová.

Opravený Gardiánův dům v areálu bývalých vojenských kasáren v Šafaříkově ulici tak dostal novou funkci. Přeměnil se na Valašské ekocentrum, tedy poradenské a informační centrum meziříčského Českého svazu ochránců přírody.

Slavnostní odpoledne zahájil Miroslav Dvorský z Českého svazu ochránců přírody.

Díky této budově můžeme začít dělat například výukové programy pro školy, celoroční mimoškolní činnost Mladých ochránců přírody, přednášky, semináře a kurzy tradičních řemesel. A to vše pod jednou střechou v klidové zóně areálu bývalého cvičiště, který se postupně rekonstruuje na lesopark,“ nechal se slyšet Dvorský, který také poděkoval městu i jiným donátorům za jejich podporu.

K díkům se připojil i starosta města Jiří Částečka. Poděkoval všem, kteří se podíleli na výstavbě nového meziříčského ekocentra, a vyslovil přání, aby spolupráce na dalším rozvoji centra i nadále pokračovala.

Chtěl bych popřát novému centru ekologie co nejpevnější zdraví a dlouhý život,“ řekl Částečka. „Věřím, že se centrum stane ideálním místem pro všechny aktivity s environmentální výchovou a poskytne příjemné zázemí pro dlouholetou činnost meziříčským ochráncům.“

Celkové náklady na nové ekocentrum včetně úpravy jeho okolí přesáhly čtyři miliony korun. Ty byly z velké většiny zafinancovány z Programu švýcarsko-české spolupráce. Město Valašské Meziříčí poskytlo podporu ve výši 200 tisíc korun. Na financování se sponzorsky podílely i další organizace. 

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x