Valašskomeziříčské muzeum shání dobové fotografie o životě ve městě

VALAŠSKÉ MEZIŘÍČÍ - Pracovníci muzea regionu Valašsko vyzývají občany Valašského Meziříčí, aby se zúčastnili unikátního projektu a zapůjčením svých historických fotografií či vzpomínkami na život ve Valašském Meziříčí a Krásně tak přispěli k zachycení vzpomínek na zmizelé časy a historii ve městě. Serveru Zlin.cz to oznámila mluvčí města Renata Votrubová.

Úkolem projektu je shromáždit reprezentativní vzorek dosud nezveřejněných historických snímků, zachycujících postupné proměny měst. Muzeum materiály přijímá do 30. září. Projekt se realizuje ve Valašském Meziříčí a v partnerském městě Čadca na Slovensku.

Mikroprojekt Vzpomínky zmizelé v čase – historická paměť měst Valašské Meziříčí a Čadca ve starých fotografiích se zaměřuje na širokou veřejnost všech věkových skupin, zejména seniorů. Jeho záměrem je zachytit mizející podobu měst Valašské Meziříčí a Čadca.

„Chceme v obyvatelích obou partnerských měst probudit zájem o místo, ve kterém žijí, posílit v nich pocit sounáležitosti k rodnému regionu i kulturní a historické povědomí, které je třeba neustále zvyšovat,“ vysvětlila koordinátorka projektu Ivana Ostřanská z Muzea regionu Valašsko.

Reprezentativním výstupem projektu se stane jednak fotografická výstava představující historické snímky s novým snímkem téže lokality a příběhem. Druhým výstupem bude vydání dvojjazyčné brožury s historickými snímky a rozšířeným popisem zaznamenaných změn a událostí.

Občané, kteří by se do projektu rádi zapojili ať už zapůjčením svých historických fotografií, či vzpomínkami na život ve Valašském Meziříčí a Krásně, se mohou obrátit na historika Muzea regionu Valašsko Ivanu Ostřanskou.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x