Na Kohútce a Pulčíně si lidé budou moci vyzkoušet výrobu klátů

PULČÍN, KOHÚTKA - Řemeslné dílny na výrobu klátů, tedy dřevěných úlů s lidským obličejem, se od pátku do neděle uskuteční na Kohútce a na Pulčíně. Serveru Zlin.cz to za pořádající valašskomeziříčský Český svaz ochránců přírody uvedl Milan Orálek.

Kláty kdysi zdobily každý druhý valašský dvorek. Dříve velmi oblíbené lidové řemeslo – vyřezávání a zdobení klátů – však už prakticky zaniklo. Proto se Český svaz ochránců přírody Valašské Meziříčí rozhodl tuto krajovou tradici obnovit a zároveň tím symbolicky podpořit velmi důležitou práci včelařů.

Řezbáři spolu se zájemci o toto řemeslo a dalšími účastníky výtvarných dílen už za loňský a letošní rok vyřezali přes 50 funkčních i okrasných klátů. Na podporu pěší turistiky v Javorníkách pak navíc vyráběli také krytá posezení, rozcestníky, označníky i další drobnější dřevěné výrobky. Od pátku do neděle si bude moci vyřezávání klátů vyzkoušet i široká veřejnost. „Jedna dílna bude u 1. Slovensko-českého informačního centra na Kohútce a druhá pak u Western saloonu u Willíka na Pulčíně. Zájemci se budou moci podílet na výrobě, ale také třeba jen na kolorování už dokončených klátů,“ doplnil Orálek.

Kláty vznikají pod vedením zkušených řezbářů, kterými jsou Vladimír Klimeš ze Zubří, Roman Mikuš ze Vsetína a Martin Cigánek z Poteče. Některé z klátů, které jsou upraveny jako funkční, se stanou domovem včel a po léta budou sloužit včelařům.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x