Osm kilometrů krajských silnic bude mít nový povrch

ZLÍNSKÝ KRAJ - Plošná obnova povrchů krajských silnic letos počítá s položením nových živičných koberců na komunikacích II. a III. třídy o celkové délce asi osmi kilometrů. Serveru Zlin.cz to řekla mluvčí hejtmanství Gabriela Dvorníková.

Do plošné obnovy povrchů vloží Ředitelství silnic Zlínského kraje v tomto roce 24 milionů korun. „Nové živičné koberce položíme na sedmnácti úsecích silnic II. nebo III. třídy, každý o délce zpravidla několika set metrů, takže v celém kraji to bude celkově přes osm kilometrů. V plošném vyjádření budou položeny nové koberce v celkovém rozsahu přes 50 tisíc čtverečních metrů,“ upřesnil šéf Ředitelství silnic Zlínského kraje Bronislav Malý.

Plošná obnova povrchu vozovky je metoda, kdy se na vozovku pokládají souvislé nové živičné vrstvy. Používá se tam, kde je původní vozovka v havarijním nebo nevyhovujícím stavu, ale kde není nutno zasahovat do původních konstrukčních vrstev komunikace. Zpravidla jde o odfrézování poškozených vrstev vozovky v celé její šíři, aplikaci spojovacího postřiku, položení nové vrstvy živičné obalované směsi a její dohutnění silničními válci. Takto obnovená vozovka obvykle vydrží v dobrém stavu bez nutnosti každoročních lokálních vysprávek minimálně po dobu deseti let.

Celoplošné obnovy povrchů silnic se realizují ve většině případů za částečných uzavírek, kdy motoristům slouží jeden jízdní pruh pro oba směry jízdy a provoz je řízen světelnou signalizací. U některých úseků silnic může být stanovena i krátkodobá úplná uzavírka, která netrvá déle než tři dny. Plošné obnovy povrchu vozovek budou hotovy do konce srpna.

V loňském roce vynaložilo Ředitelství silnic Zlínského kraje na plošnou obnovu povrchů vozovek v kraji částku 25,8 milionu korun, nový živičný povrch získalo 9,2 kilometru vozovek.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x