V Kroměříži zahajují turistickou sezonu

KROMĚŘÍŽ - V Kroměříži startuje v sobotu sezona technických památek a návštěvníci se mohou těšit na řadu novinek. Serveru Zlin.cz to oznámil mluvčí kroměřížské radnice Pavel Zrna.

Stěžejním společným tématem letošní turistické sezony jsou technické památky, chybět ale nebudou ani sezonní výstavy a oblíbené kostýmové prohlídky.

Kroměřížské technické památky stály dlouho ve stínu těch kulturních a v ústraní čekaly na své znovuobjevení. Letošní přináší jedinečnou příležitost objevit technické skvosty Kroměříže, z nichž některé se otevírají veřejnosti vůbec poprvé. „Z těch nejzajímavějších uveďme například Foucaultovo kyvadlo v Květné zahradě, Biskupskou mincovnu, protiatomový kryt pod Knihovnou kroměřížska, areál lokomotivního depa na vlakovém nádraží, Arcibiskupskou vodárnu, ale i větrný mlýn ve Velkých Těšanech či skanzen v Rymicích,“ uvedl Pavel Zrna.

Každý zapojený objekt má svůj vlastní návštěvnický režim, v pěti vybraných termínech ale bude většina památek otevřena společně. Kromě toho sezona zahrnuje zajímavý tematický doprovodný program (například přehlídka automobilových veteránů, nostalgická jízda parního vlaku, výstava modelů parních strojů a další). Kroměříž si chce také připomenout tradici kroměřížského pivovarnictví, které budou reprezentovat všechny tři kroměřížské minipivovary.

Vedle technických památek bude Kroměříž pokračovat úspěšnými kostýmovými prohlídkami Tajemství staré Kroměříže, hrou Hledání pokladu biskupa Bruna spojenou s ruční ražbou mincí a během roku bude dokončena i Expozice Karla Kryla. V letošním roce radnice vydá také nového turistického průvodce včetně anglické mutace.

Arcibiskupský zámek v Kroměříži si pro turisty vedle osvědčených a vyhledávaných tras připravil ve svém návštěvnickém centru celosezonní výstavu Rozumný les, podpořenou záštitou ministra zemědělství Mariána Jurečky. Unikátní bude i výstava tapisérií, která bude k vidění od 6. června až do konce sezony. Speciální akce zámek připravuje i na Noc literatury, Noc kostelů i Noc galerií. Na komentované prohlídky se mohou těšit návštěvníci Víkendu otevřených zahrad. Odborníci je provedou Podzámeckou i Květnou zahradou. Na počest jubilejního 25. ročníku Forfestu bude v Rotundě Květné zahrady výstava Václava Vaculoviče, která bude součástí Via Artis. Začátkem září vyvrcholí zámecká sezona barokní slavností Hortus magicus (5. – 6. září). „Tato akce bude oslavou obnovení částí historické Květné zahrady. V plné kráse ji opět otevřeme pro veřejnost a návštěvníci uvidí například obnovený Králičí kopec, Pstruží rybníky, Ptáčnici nebo Holandskou a Pomerančovou zahradu,“ prozradil kastelán Arcibiskupského zámku a zahrad Martin Krčma.

Atraktivní je i letošní nabídka Muzea Kroměřížska. Od června do začátku září se mohou návštěvníci těšit na výstavu velké kolekce šatů a doplňků ze soukromé sbírky Zdeňky Mudrákové. „Návštěvníci budou moci obdivovat šaty od konce 19. století do poloviny století 20. Součástí bude i budoár s dobovým nábytkem a doplňky,“ přiblížil výstavu ředitel muzea Jiří Stránský. Tahákem sezony bude také výstava originálních barrandovských kostýmů z pohádkového seriálu Arabela (20. 6. – 31. 8.), jehož scénář napsal kroměřížský rodák Miloš Macourek a ve kterém si zahrála i další kroměřížská rodačka, seriálová čarodějnice Jana Andresíková. Neméně zajímavá bude i výstava pořádaná k 340. výročí první písemné zmínky o kroměřížských ostrostřelcích (22. 6. – 7. 9.). Výstava zmapuje historii ostrostřelců a ukáže cenné dokumenty, zbraně i uniformy a další předměty. Pod kroměřížské muzeum spadá také zámek v Chropyni, kde jsou připraveny dvě sezonní výstavy – Odhalené tajemství minerálů a Cestou křížů.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x