ZLINFEST: Filmový festival nabídne 365 filmů z 55 zemí světa

ZLÍN - V pořadí 54. ročník Zlín Film Festivalu startuje už za dva týdny a letos nabídne celkem 365 snímků z 55 zemí světa. Serveru Zlin.cz to řekl mluvčí festivalu Martin Pášma.

Zlínský filmový festival potrvá od pátku 30. května do čtvrtku 5. června a uskuteční se nejen ve Zlíně, ale i v dalších českých městech. Letošní ročník je zasvěcený polské kinematografii. Největší novinkou je, že hlavními festivalovými dny se stanou sobota a neděle. Je to vůbec poprvé v novodobé historii festivalu.

„Zahajovací ceremoniály se uskuteční první festivalový den ve Velkém kině. Pro děti se slavnostní zahájení uskuteční tradičně v 10 hodin dopoledne, pro dospělé pak ve 20 hodin. Galavečer je pak na programu 4. června a událost bude přenášet i Česká televize,“ uvedl Pášma.

Festival odstartuje na dětském zahájení brazilský film Taina – Amazonská legenda režisérky Rosane Svartman z roku 2013. Projekce se osobně zúčastní režisérka i představitelka hlavní dětské role Wiranu Tembe. Zahajovacím filmem pro dospělé pak bude polský snímek Být jako Kazimierz Deyna. Přítomna bude režisérka Anna Wieczur-Bluszcz i herci Gabriela Muskała a Marcin Korcz, představitelé hlavních rolí.

I letos se na festivale budou rozdávat ceny za tvůrčí přínos ve filmové tvorbě pro děti. „Tentokrát se pocty dočká hudební skladatel populární i filmové hudby Jaroslav Uhlíř,“ upřesnil Pášma. Poprvé pak Mezinárodní odborná porota pro hraný film udělí i Cenu města Zlína za nejlepší dětský herecký výkon v kategorii hraného filmu pro děti a Cenu Miloše Macourka za nejlepší mládežnický herecký výkon v kategorii hraného filmu pro mládež. Grand Prix za celoživotní přínos animovanému filmu upřevezme letos Tadeusz Wilkosz.

Na chodníku slávy před Velkým kinem letos přibudou dvě hvězdy – jedna bude patřit Magdě Reifové a druhá Michalu Suchánkovi.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x