VIDEO: Ve Valašském Meziříčí i v Rožnově vyhlásili stav povodňové pohotovosti

ZLÍNSKÝ KRAJ - Ve Valašském Meziříčí a Rožnově pod Radhoštěm vyhlásily povodňové komise povodňovou pohotovost, a to kvůli Rožnovské Bečvě, která dosáhla druhého stupně povodňové aktivity. Serveru Zlin.cz to sdělila mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková.

Hasiči už na řadě míst chystají pytle s pískem, a to v Rožnově, Valašském Meziříčí, Vsetíně, Tlumačově a povodňové zábrany začali stavět i v Krhové.

Od půlnoci do pátečního rána zasahovali hasiči ve Zlínském kraji v souvislosti s větrem a deštěm u 47 událostí, na Valašsku museli také čerpat vodu, například v Gumárnách Zubří, v Krhové, Valašském Meziříčí, Stříteži nad Bečvou nebo v Jablůnce. Tam se voda rozlila po silnici a hasiči museli vozovku na čas i zcela uzavřít.

Hladina Rožnovské Bečvy ve Valašském Meziříčí byla po deváté hodině ranní na 285 centimetrech, k dosažení třetího stupně povodňové aktivity tak scházelo jen pět centimetrů. Pak ale začala hladina řeky opět klesat a kolem 14. hodiny už byla řeka opět jen v prvním stupni povodňové aktivity„Manipulace na vodních dílech provádí Povodí Moravy operativně dle aktuální hydrologické situace, na vodních dílech Horní Bečva a Bystřička jsou dosaženy druhé stupně povodňové aktivity,“ podotkla Tomíčková.

Komplikace přinesl ve Zlínském kraji i silný vítr, který vyvracel stromy, které padaly na silnice, dráty elektrického vedení i ploty u domů. „“Zasahovat jsme museli například v Horní Bečvě, Rožnově, Zašové nebo ve Fryštáku na Zlínsku. Intenzita výjezdů se už ale snížila,“ doplnil mluvčí krajských hasičů Libor Netopil.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x