Silničáři začali s vysprávkami silnic a sečí trávy

ZLÍNSKÝ KRAJ - Drobnější vysprávky povrchu vozovek, nástřiky vodorovného značení a už také sečení trávy podél silnic – to jsou práce, se kterými se v těchto dnech mohou setkat motoristé na mnoha místech Zlínského kraje. Serveru Zlin.cz to za Ředitelství silnic Zlínského kraje sdělil Vojtěch Cekota.

Kvůli pracím na silnicích a podél nich musejí být řidič při jízdě opatrnější.

Pracovníci organizací Správa a údržba silnic zajišťují drobnější opravy povrchů vozovek. Někdy jde jen o opravy trhlin a výtluků, ale těch se vytvořilo po uplynulém zimním období jen menší množství. Jindy jde o opravy větších poruch o rozsahu několika čtverečních metrů s použitím finišeru a pokládky nového živičného koberce. Tomu předchází rovněž frézování narušených částí staré vozovky. Někdy mohou vyfrézovaná místa zůstat na vozovce i přes noc do dalšího dne. „Motoristé v takových místech musejí většinou jezdit jen v jednom jízdním pruhu, občas musejí dočasně projíždět i přes vyfrézovaná místa. Měli by snížit rychlost a věnovat průjezdu takovým úsekem větší pozornost,“ uvedl provozně-technický náměstek Ředitelství silnic Zlínského kraje Radek Berecka.

Jaro je také obdobím, kdy se na silnicích obnovuje vodorovné dopravní značení. Obnovuje se jak liniové vodorovné dopravní značení, tedy střední dělicí a krajní vodicí čáry, tak i plošné vodorovné dopravní značení, což jsou zejména přechody pro chodce nebo dopravní stíny. „Na nástřik vodorovného dopravního značení řidiče obvykle upozorňují barevné kužely na vozovce a blikající oranžové majáčky na pracovních strojích. Stojí za to motoristům připomenout, že rozmístěné přenosné kužely mají platnost plné čáry. Řidiči by mezi nimi neměli v žádném případě kličkovat a najíždět na ještě nezaschnuté nátěry, aby nedošlo k jejich poškození a rozmazání,“ řekl Radek Berecka.

Zpravidla dvakrát do roka zajišťují silničáři také sečení trávy v bezprostřední blízkosti vozovek nebo v silničních příkopech. Jarní sečení trávy už začalo, na krajských silnicích pracuje každý den 15 sekacích strojů. Na místa, kde se tráva seče, budou upozorňovat přenosné dopravní značky Práce na silnici s dodatkovou tabulkou Sečení trávy a s uvedením vzdálenosti, ve které se sekačka může pohybovat. „Určitě to chce také zpomalit a počítat s tím, že například za zatáčkou se kvůli pohybu sekačky může objevit předjíždějící vozidlo v protisměru. Sekačka se musí pohybovat i v nepřehledných místech. Někdy to od motoristů vyžaduje i chvíli počkat, než se sekačka dostane do úseku, kde je lepší výhled a kde se dá bezpečně předjet,“ upozornil náměstek Berecka.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x