Zlínské muzeum získalo prestižní kulturní trofej

ZLÍN - Stálá expozice Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně nazvaná Princip Baťa: Dnes fantazie, zítra skutečnost, se stala Muzejní výstavou roku 2013, 14|15 Baťův institut pak ještě obsadil v Národní soutěži muzeí Gloria musealis 2013 druhou příčku v kategorii Muzejní počin roku. Serveru Zlin.cz to uvedla mluvčí institutu Michaela Mitáčková.

Za první místo si muzeum odneslo trofej, jehož autorkou je Pavlína Čepičková-Šůsová. Dále si ředitelé a kurátoři expozice odvezli diplom a finanční ocenění ve výši 70 tisíc korun. Trofej bude vystavena v prostorách muzea.

Expozice Princip Baťa mapuje dějiny baťovského koncernu od založení firmy až do jejího znárodnění v roce 1945. Stručně shrnuje i poválečný vývoj. Baťovská éra je rozdělena do řady témat, která se zabývají základními obory působnosti koncernu od výroby, budování zahraničních společností přes prodej, reklamu, dopravu až po nevýrobní sféru. Další díl expozice je věnován zlínskému filmovému studiu, jeho historii, produkci a osobnostem s ním spojených. Závěrečným okruhem je fenomén moderního cestovatelství s prezentovaným sbírkovým fondem inženýrů Hanzelky a Zikmunda, Eduarda Ingriše a Stanislava Škuliny.

„Toto ocenění však nebylo jedinné, které si zástupci ze Zlínského kraje z Prahy odvezli. Úspěch zaznamenali také v kategorii Muzejní počin roku 2013, v níž druhým místem porota ocenila projekt 14|15 Baťův institut,“ podotkla Mitáčková. Rekonstrukcí dvou objektů číslo 14 a 15 bývalého továrního areálu firmy Baťa vzniklo zázemí pro činnost Muzea jihovýchodní Moravy ve Zlíně, Krajské galerie výtvarného umění ve Zlíně a Krajské knihovny Františka Bartoše ve Zlíně.

Národní soutěž muzeí Gloria musaealis vstoupila v roce 2013 do svého 12. ročníku. Jejími vyhlašovateli jsou Ministerstvo kultury ČR a Asociace muzeí a galerií ČR. Soutěž si klade za cíl upozornit veřejnost na přínos muzeí a galerií ke zpřístupňování a využívání kulturního dědictví i k jeho ochraně a na špičkové výkony institucí i jednotlivých pracovníků v oboru muzejnictví.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x