V Zoo Zlín slavnostně otevřou jedinečnou japonskou zahradu

ZLÍN - Zoo Zlín čeká v neděli odpoledne slavnostní událost, oficiálně tu otevřou originální japonskou zahradu, která se rozkládá na ploše téměř tisíc metrů čtverečních. Serveru Zlin.cz to oznámila mluvčí zoo Romana Bujáčková.

Japonská zahrada zvaná Mu-Shin vznikla hned vedle vloni otevřené expozice pro tapíry čabrakové a navazuje na původní japonskou zahradu vytvořenou v roce 2005. Ta byla ale z pohledu zahradních architektů jen jakýmsi náznakem toho, jak může skutečná japonská zahrada vypadat.

Mu-Shin tentokrát představuje typickou japonskou zahradu se vším všudy. „Jejími dominantními prvky jsou tři exempláře borovice drobnokvěté dovezené přímo z Japonska. Všechny dosahují stáří zhruba sta let. Podobných stromů existuje v České republice jen pár kusů,“ podotkla Bujáčková. Nejzajímavější je hned první borovice u vstupu do zahrady, u níž nejde přehlédnout výrazně vysunutou, takzvanou vítací větev.

Pro japonské zahrady i pro Mu-Shin je typická střídmost, upravenost a čistota. Celkem zde bylo vysazeno jen něco málo přes 20 druhů. Nechybí ani obrovské množství kamenů všech možných velikostí a tvarů a také několik velkých kamenných lamp kasuga. Dohromady s rostlinami navozují dojem suché kamenné horské zahrady. Do celkového pojetí výborně zapadá i nový klenutý dřevěný most přes Lukovský potok, kterým návštěvníci zahradu opustí.

Slavnostní otevření japonské zahrady Mu-Shin je naplánováno na neděli ve 13 hodin. Vedle procházky japonskou zahradou se návštěvníci mohou těšit například na vystoupení japonské sopranistky Nao Higano, ukázku karate v podání členů Akademie karate Zlín nebo na ochutnávku tradičního japonského sushi.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x