Nejmladší český bednář se prosadil i jako hudebník

VLACHOVICE - V České republice je už jen jen hrstka odborníků, kteří se zabývají tradiční výrobou dřevěných sudů a vůbec nejmladší český bednář pochází z Vlachovic u Valašských Klobouk. Talentovaný řemeslník se navíc začíná prosazovat i jako muzikant.

Filip Fryzelka má 22 let a bednářem se podle svých slov stal tak nějak automaticky. „Bednářské řemeslo je dnes vzácné. My ho ale máme v rodě, a to bez přerušení už okolo sta let. U nás platí, že co Fryzelka, to bednář. Ve staré tradici pokračuji spolu s otcem, bratrem i strýci,“ svěřil se Filip Fryzelka.

Mladému bednáři se navíc začalo dařit i v muzice, dal se na sólovou dráhu a na jaře už vydal své první CD s dvěma hudebními singly. „Hraní na kytaru se věnuji od dětství, zpíval jsem i kamarádům, kde se dalo, a hlavně mě bavilo skládání písniček, často mě napadaly, i když jsem musel pomáhat v bednářské dílně,“ zavzpomínal Filip.

Koncem léta hodlá mladý hudebník zapracovat na svém debutovém albu. „Mám dost materiálu, tak už se nemůžu dočkat, i při práci mě napadají neustále nové nápady, bednářské řemeslo je neskutečně zvučné,“ konstatoval Filip.

Své hudební umění předvede Filip Fryzelka i v rámci zlínského filmového festivalu. Vystoupí totiž na doprovodném koncertu před Xindlem X. A možná tu zahraje i na sudy.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x