Nájemné v městských bytech zlevní

ZLÍN - Ve většině městských bytů, které se nacházejí ve zlínských velkokapacitních domech, začnou jejich uživatelé platit od října nižší nájemné. Serveru Zlin.cz to oznámil mluvčí magistrátu Zdeněk Dvořák.

Radnice chce tímto způsobem lidem pomoci v současné obtížné ekonomické situaci. Dalším důvodem je snaha zvýšit zájem o byty vlastněné městem, z nichž zejména ty, které se nacházejí ve velkokapacitních domech, jsou dlouhodobě málo vyhledávané.

Podle předkladatele tohoto návrhu, náměstka primátora Ondřeje Bětáka, výhody tohoto rozhodnutí převáží fakt, že se město připravuje o část příjmů z nájemného. „Mnoho Zlíňanů se potýká s finančními problémy. Víme to velmi dobře, protože se to v mnoha případech projevuje nepravidelným placením nájemného. Celkový dluh se neustále zvyšuje, nyní už dosahuje částky téměř 21 a půl milionu korun. Když nájem snížíme, měla by se platební morálka zlepšit,“ vysvětlil rozhodnutí města Ondřej Běták. Na snížení nájmů se dohodla celá koalice.

V případě městských bytů, které se nacházejí v I. a II. segmentu a v domě Nad Ovčírnou, nájemné klesne ze stávajících 79,53 korun za metr čtvereční na 69 korun. U bytů se zhoršenou kvalitou, které jsou situované v lokalitách staré Obeciny, K Majáku a U Slanice, se nájemné sníží z 71,08 korun za metr čtvereční na 65 korun.

Nižší nájemné se bude od října platit také ve startovacích bytech pro mladé nájemníky. „Chceme, aby skutečně sloužily jako startovací. Výše nájmu má být tedy taková, aby mladým rodinám umožnila si našetřit po pár letech na vlastní bydlení,“ sdělil Ondřej Běták. Jako startovací bylo vyčleněno 15 bytů na I. segmentu a stejný počet na II. segmentu. Nájemné se v nich bude měnit v šestiletém cyklu. V prvních dvou rocích by nájemníci platili 50 korun za metr čtvereční, v dalších dvou letech 55 korun a v posledních dvou 60 korun. Pokud by se po šesti letech rodina nechtěla odstěhovat, začala by platit standardní cenu 69 korun za metr čtvereční.
V současné době je výše nájemného ve startovacích bytech 79,53 korun za metr čtvereční.

Výši měsíčního nájemného v městských bytech měnili radní už v roce 2012. Tehdy ho snížili o pět korun na metr čtvereční u standardních bytů i bytů se sníženou kvalitou.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x