Zlínská radnice chce zjistit názor lidí na absolutní zákaz hazardu

ZLÍN - Zlínská radnice chystá speciální anketu mezi obyvateli města, a to na téma možného absolutního zákazu hazardu na území Zlína. Serveru Zlin.cz to sdělil mluvčí magistrátu Zdeněk Dvořák.

Během prvních měsíců příštího roku zmizí z centra Zlína hazard. Ve zbývajících částech města budou výherní automaty fungovat jen na základě výjimek, pro jejichž získání budou muset jejich majitelé či provozovatelé splnit celou řadu přísných podmínek. Radnice zastáncem absolutního zákazu není, chce ale ještě znát názor obyvatel. Anketní formulář bude v červencovém vydání městského magazínu i na internetových stránkách magistrátu.

Loterie a podobné hry jsou podnikáním, které radnice nepodporuje. Cestou jeho absolutního zákazu se však nevydala. „Absolutní zákazy se nikdy a nikde na světě neosvědčily, vzpomeňme třeba na alkoholovou prohibici v Americe v první polovině minulého století. Také nefungovala. Ti, co chtěli pít, se k alkoholu přes černý trh dostali. Absolutní zákaz by nefungoval ani u hazardu,“ myslí si například náměstek primátora Ondřej Běták, který se hazardem ve Zlíně zabývá a je také spoluautorem vyhlášky, která toto podnikání značně omezuje.

Stejný názor jako zlínská radnice mají i mnozí odborníci a také samotné loterijní společnosti: jsou přesvědčení, že ti, co hrát chtějí, hrát budou dál. Pokud by to nešlo ve Zlíně, začnou utrácet své peníze v nejbližším městě či vesnici, kde automaty povolené budou, nebo na internetu.

Při zavedení plošného zákazu hazardu by z příjmů města vypadla částka v řádu desítek milionů korun ročně. Například v roce 2013 to bylo asi 60 milionů korun, z nichž 20 milionů radnice hned poslala do sportu, po deseti milionech do kultury a sociální oblasti. „Díky těmto penězům jsou třeba členské poplatky na současné úrovni. Bez nich by vše bylo dražší, i pro rodiče sportujících dětí nebo těch, které se věnují kultuře v různých kroužcích,“ upozornil Pavel Chwaszcz, předseda Sportovních klubů Zlín.

Na druhou stranu zůstává nesporným faktem, že výherní automaty nejsou stejným podnikáním jako třeba prodej pečiva nebo knih. Na výnosy z hazardu se lze dívat skrz prsty a řada lidí to tak dělá, stejně jako v případě alkoholu nebo cigaret. „Vydali jsme se cestou omezování hazardu a myslíme si, že je to cesta správná. Jde ale o tak významný a složitý problém, že by se k němu měli vyjádřit i lidé. I proto, že situace kolem hazardu se stále vyvíjí. Doufáme, že se veřejnost do ankety zapojí,“ dodal Ondřej Běták.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x