Zlínská a otrokovická MHD zavádí jízdenky přes sms zprávy

ZLÍN, OTROKOVICE - Dopravní společnost Zlín - Otrokovice se rozhodla zavést novou službu, a to možnost pořídit si jízdenku pomocí sms zprávy z mobilu. Serveru Zlin.cz to sdělil mluvčí magistrátu Zdeněk Dvořák.

Dopravní společnost se tak rozhodla vyjít vstříc hlavně mladší generaci. První sms jízdenky si budou moci lidé pořídit 1. července.

Služba spočívá v tom, že cestující ještě před nástupem do vozidla odešle na určené telefonní číslo placenou krátkou textovou zprávu v hodnotě ceny jízdenky. Tuto částku mu mobilní operátor odečte z jeho předplacené karty nebo naopak připočte k měsíčnímu vyúčtování. Cestující dostane v krátké době do svého mobilu sms zprávu s kódem – jakoby číslem jízdenky. Tím se prokáže při přepravní kontrole revizorovi.

Do vozidla proto může cestující nastoupit a za řádně platícího se považuje teprve tehdy, až tuto potvrzující sms s kódem obdrží. Telefonní čísla pro platby jízdenek budou zveřejněna při zahájení prodeje na letácích ve vozidlech MHD i na webu dopravní společnosti.

„Vycházíme vstříc cestujícím, kteří jsou zvyklí běžně využívat různé doplňkové funkce mobilních telefonů, mají mobil stále při sobě a nejsou třeba z nějakého důvodu ochotni kupovat si jízdenky MHD předem v předprodeji. Umožníme tak lidem koupit jízdenku i v místech, kde by bylo ztrátové umístění automatů na jízdenky,“ uvedl ředitel Dopravní společnosti Zlín – Otrokovice Josef Kocháň.

Podle údajů z jiných měst, kde se sms jízdenky prodávají už delší dobu, lze však očekávat, že ani ve Zlíně a Otrokovicích nebude touto formou hradit jízdné více než jen asi pět procent cestujících.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x