Noc kostelů v Jasenné. Hned dvojí pokochání duše

Nemají tam ani tisícovku obyvatel, ale kostely hned dva. A oba věru parádní. A věru v pátek večer při Noci kostelů asi pěkně zaplněné. Však tam také láká docela zajímavý program. A pro zklidnění ducha tam dozajista zamíří i ti, kteří se jinak nehlásí k žádnému náboženství v ortodoxním slova smyslu.

Věže kostelů v téhle rázovité obci s valašským fojtstvím nemůžete přehlédnout. Která že je vyšší? „Ono je to zajímavé, když bychom to vzali principiálně, pak je určitě vyšší Kostel Českobratrské církve evangelické. Ale římskokatolický Kostel Svaté Marie Magdaleny je zase na kopci, tak si každý může vybrat,“ říká šéfka zlínské Centrály cestovního ruchu a také místní občanka a patriotka Dana Daňová.

Podle ní i dalších místních lidí ale v nejmenším nejde o jakoukoliv vzájemnou nevraživost. „Naopak,“ tvrdí Daňová, „jde nám o to, aby naše Noc kostelů zaujala úplně každého a aby si každý třeba pro potřebu zklidnění v hektickém čase našel to, co mu bude vyhovovat.“

Samozřejmostí jsou v obou případech prohlídky kostelních prostor i věže, hudební vystoupení dětí, varhanní preludium, pohledy do historie, anebo noční folkový koncert.

Netřeba upřesňovat, která akce se koná v kterém chrámu. Za návštěvu stojí v Jasenné určitě oba.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x