Ve Smolině si připomenou výročí od atentátu na Heydricha

SMOLINA - Pietní akt ve Smolině u Valašských Klobouk připomene v sobotu 72. výročí od atentátu na Heydricha. Serveru Zlin.cz to oznámila mluvčí valašskokloboucké radnice Lenka Zvonková.

Jedním z účastníků atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha byl před 72 lety také Josef Valčík ze Smoliny. V jeho rodišti se proto bude při příležitosti výročí atentátu vzpomínat nejen na něj, ale také na ostatní oběti nacistické okupace. Pietní ceremoniál se uskuteční u památníku plukovníka Josefa Valčíka od 10 hodin.

„Pietním aktem chceme připomenout obrovskou oběť a vlastenectví našeho rodáka Josefa Valčíka, ale také ostatních mužů, s nimiž po pronásledování položil svůj život v kryptě pravoslavného kostela svatých Cyrila a Metoděje v Praze. Vzpomínku věnujeme i jeho rodině a dalším obětem nacistické zlovůle,“ konstatoval valašskokloboucký starosta Dalibor Maniš.

Pietní setkání na návsi ve Smolině zahájí v 10 hodin slavnostní bohoslužba. Poté bude následovat ceremoniál s kladením věnců k památníku Josefa Valčíka a zazní i projevy hostů. Dalším bodem programu bude udělení Pamětní medaile plk. I.M. Josefa Valčíka obci Smolina z rukou hejtmana Zlínského kraje Stanislava Mišáka a dalších představitelů. „Tato medaile je udělována Radou Zlínského kraje, Krajským vojenským velitelstvím Zlín a Klubem výsadkových veteránů Holešov. Smolina si ji zasloužila za zachovávání památky Josefa Valčíka a za připomínání jeho hrdinství, vlasteneckého přesvědčení a statečnosti, která jej dovedla až k položení života,“ vysvětlil Maniš.

Kulturní část dopoledne ozdobí svým vystoupením děti z Dětského domova ve Smolině. Zajímavé svědectví pak zprostředkuje uvedení dobové nahrávky k atentátu na Heydricha z archivu Českého rozhlasu. Na závěr pietního shromáždění bude minutou ticha uctěna památka obětí a za zvuku státní hymny budou vzdány vojenské pocty.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x