AKTUALIZACE: Na jezu v Bělově plavaly tisíce uhynulých ryb

OTROKOVICE – Tisíce uhynulých ryb plavaly na jezu v Bělově v Otrokovicích. Důvodem úhynu jsou pravděpodobně bleskové bouřky, informovala server Zlin.cz mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková.

Povodí Moravy zjistilo mrtvé ryby během úterý. „Ryby zřejmě uhynuly vlivem bleskových bouřek, které zasáhly Zlínsko v posledních dnech. Voda asi vyplavila kanalizaci a splašky se dostaly do řeky Moravy,“ uvedla Tomíčková.

Zaměstnancům Povodí Moravy ve spolupráci s malou vodní elektrárnou Bělov se už podařilo vylovit asi 300 kilogramů uhynulých ryb. Zachytila je elektrárna hrabacím soustrojím na jemných česlích. Část uhynulých ryb proplula jezem. Vysbírané ryby skončí v místní kafilérii. Výše škody dosud není známá.

Bouřky se přehnaly přes Zlínsko začátkem týdne. Například na přítoku do Nádrže Slušovice byl druhý stupeň povodňové aktivity. Prudké vzestupy zaznamenala i nádrž Fryšták. První povodňový stupeň povodňové aktivity měla i Dřevnice v Kašavě. Průtrž mračen zaměstnala hasiče, kteří museli čerpat vodu hned na několika místech.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x