Rekonstrukce podchodu ve Zlíně za 40 milionů spěje ke konci

ZLÍN – Rekonstrukce podchodu z náměstí Práce k bývalému továrnímu areálu firem Baťa a Svit ve Zlíně za 40 milionů korun spěje ke konci. Lidem začne podchod sloužit počátkem příštího týdne, informoval server Zlin.cz mluvčí zlínského magistrátu Zdeněk Dvořák.

 Zlíňané podchod dlouho označovali za ostudu města. Jeho rekonstrukce začala loni v září a od té doby přinesla mnoho změn. „Zmizely nadzemní objekty ze strany náměstí Práce, pracovníci zabudovali nový eskalátor, výtah a veřejné osvětlení. Oprava se dotkla sociálních zařízení a modernizace se dočkaly některé vnitřní části,“ vyjmenoval Dvořák.

Celý prostor budou hlídat tři kamery, které obsluhuje Městská policie Zlín.

Původní odhady předpokládaly náklady 68 milionů korun. Díky veřejné soutěži stála rekonstrukce 40,5 milionu korun. Z toho 85 procent pokryla dotace z Evropské unie.

Nový vzhled podchodu vzešel z veřejné architektonické soutěže. Realita se od vítězného návrhu liší v jedné z vnitřních stran, kde sídlí provozovny podnikatelů. Oproti původní vizualizaci nebyla odstraněna ani věžička při vstupu ze strany bývalého továrního areálu.

V rámci přestavby podchodu nahradily původní asfalt betonové dlaždice. Rekonstrukce podchodu je jedním ze tří projektů, které v současné době mění podobu centra Zlína. Přestavba Gahurova prospektu v prostoru před Kongresovým centrem je už hotová, v létě skončí proměna parku Komenského a přilehlé ulice Školní.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x