ZLINFEST: Ve Zlíně začíná filmový festival

ZLÍN - Ve Zlíně v pátek startuje 54. ročník Zlín Film Festivalu, potrvá do 5. června. Jak serveru Zlin.cz řekl mluvčí festivalu Martin Pášma, dorazí řada známých osobností, například Jiřina Bohdalová, Anna Geislerová, Václav Vorlíček, Jan Hřebejk nebo Lenka Krobotová.

Festivalem bude žít celé krajské město, doprovodné akce se budou konat na náměstí Míru, před Velkým kinem, Kongresovým centrem i v prostoru Gahurova prospektu. Lidé se mohou těšit na téměř stovku akcí. Celkový počet míst, kde se letos uskutečňuje nějaký program zlínského festivalu, je 20. Festivalem ožijí i další města, například Otrokovice, Mladá Boleslav, Fryšták, Hodonín, Praha, Teplice, Ostrava nebo Kroměříž.

Každý den od 16 hodin se budou moci zájemci setkat se známými filmovými osobnostmi, a to před zlínským Kongresovým centrem.

„Během festivalu mohou lidé zajít na celkem 365 hraných, animovaných i kombinovaných snímků z 55 zemí světa. K vidění bude 10 světových, 51 mezinárodních a 212 českých premiér,“ konstatoval Pášma.

Zahajovací ceremoniál se uskuteční v pátek v 10 hodin ve Velkém kině. Uznání za tvůrčí přínos ve filmové tvorbě pro děti a mládež pro rok 2014 převezme hudební skladatel populární i filmové hudby Jaroslav Uhlíř. Letošní novinkou bude udělení ceny města Zlína za nejlepší dětský herecký výkon v kategorii hraného filmu pro děti a Ceny Miloše Macourka za nejlepší mládežnický herecký výkon v kategorii hraného filmu pro mládež. Chybět nebude ani tradiční odhalení hvězdy na Chodníku slávy, tentokrát se pocty dočká Magda Reifová a Michal Suchánek.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x