Ve zlínském mrakodrapu jsou k vidění díla zrakově postižených umělců

ZLÍN - Baťův mrakodrap hostí výstavu děl zrakově postižených umělců, která je součástí 20. ročníku festivalu Dny umění nevidomých na Moravě. Server Zlin.cz o tom informovala mluvčí hejtmanství Gabriela Dvorníková.

K vidění jsou zde díla anglického autora Jonathana Huxleyho a slovenské výtvarnice Soni Zeliskové. Jejich tvorbu si lidé mohou přijít prohlédnout do 26. června.

Jonathan Huxley je slabozraký britský malíř s mnoha mezinárodními úspěchy, žijící v Londýně. Kvůli vadě zraku, v jejímž důsledku je velmi citlivý na světlo, nejčastěji tvoří v zatemněném ateliéru pomocí ultrafialového záření a fluorescenční (světélkující) barvy. Při své práci občas využívá vidícího asistenta. Pro jeho zrak je denní světlo tak ostré, že je pro něj složité vyjít ze svého domu na ulici. Mezi jeho nejčastější výtvarné techniky patří olej, akvarel a prostorové instalace.

Soňa Zelisková z Dubnice nad Váhom se věnuje keramické tvorbě. V důsledku diabetu prvního typu a s ním spojenými zdravotními komplikacemi, které vyvrcholily po porodu jejího syna, ztratila zrak. Nemohla se tak dále věnovat původní profesi učitelky v mateřské škole. V roce 2000 založila chráněnou keramickou dílnu. O rok později vznikl Keramiklub, kde se věnovala pedagogické činnosti s různými skupinami dětí, mládeže a handicapovaných. „Její keramické výrobky navazují na tradiční hrnčířství a jsou pro ně charakteristické čisté, jednoduché tvary. Autorka se však věnuje také tvorbě z plátů, válečkové technice a modelování v ruce. Výrobky dekoruje různými strukturami a reliéfy, pro vnitřek nádob často používá glazuru,“ upřesnila Dvorníková.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x