Rozzářené oči, které zářit nemusely …

Dívaly se na to s unešením pětiletým dívenkám vlastním. Všude kolem barevní klauni, střelnice, skákací hrad, kouzelník. A přitom nemusely být na světě. Dvě kamarádky se sešly na Dětském dnu zlínské Kliniky reprodukční medicíny a gynekologie u Baťovy vily. Nádherná zahrada, nádherný slunečný den, tomu adekvátní atmosféra.

Mezi hostiteli i nestor oboru asistované reprodukce profesor Ladislav Pilka, svěží osmdesátník. Tuhle disciplinu propagoval už v sedmdesátých letech, v roce 1982 přivedl v Brně spolu se svým týmem na svět první české „dítě ze zkumavky.“ „V té době jsme neměli zdaleka tak kvalitní vybavení přístroji jako na Západě, ale podařilo se, dnes se světu vyrovnáme a myslím, že máme vynikající výsledky.

Celé to hemžení stovek dětí a rodičů pozoroval se zalíbením i ředitel zlínské kliniky doktor David Rumpík. „Pocity z toho mám přímo skvělé, onkolog také vidí své pacienty, ale mohou mu i přes úžasné úsilí odcházet, tohle je jiný pohled, rok od roku dětí přibývá a samozřejmě rostou. Rozesílali jsme letos 1500 pozvánek, je to úžasné zadostiučinění,“ říká ředitel.

Mezitím se caparti hrnou ke stánkům, na různé atrakce, dvě holčičky míří na skákací hrad v doprovodu maminek. „Jsme moc rády, že jsme se dočkaly, doporučujeme každému,“ smějí se dvě hezké ženy, které by nebýt zlínské kliniky neprožívaly tenhle krásný den a neměly tyhle krásné děti.

Každého zveme, zcela nezávazně 23. června na první Den otevřených dveří naší kliniky,“ zve doktor Rumpík s připomenutím, že Dětský den se koná právě podesáté. A ještě zajímavost, klinika v nejbližších dnech očekává tří tisící dítě, které přišlo na svět její péčí o jinak neplodné páry. Mimochodem podle amerických studií jich je už 25 procent.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x