Jak paní ředitelka naučila Honzu milovat sílu

"Chci vás naučit milovat sílu. Ne jen jako mechanickou veličinu, ale milovat sílu třeba jako sílu vášně nebo sílu lásky." Tahle nevšední slova ředitelky vsetínské strojnické průmyslovky Jarmily Minaříkové tedy na vsetínské "strojárně" pořádně padla na úrodnou půdu. Nejenom v případě dnes osmnáctiletého Honzy Klvánka, který do školy dojíždí z nedalekého Hovězí.

Honza se už v prvním ročníku – dnes je třeťák – zakousl do jedné myšlenky s takovou silou, že se mohla divit i na leccos zvyklá zkušená pedagožka.

Vytkl jsem si za cíl, že sestavím plně funkční 3D tiskárnu,“ vzpomíná na děje minulé Jan Klvánek, jeden z šestnácti mladých lidí Zlínského kraje, kteří za své vynikající výsledky v mimoškolní činnosti přebírali z rukou vedení kraje zasloužená ocenění.

Honzovu chuť a sílu jsem fakt obdivovala, chodil třeba za školníkem, který mu v sobotu v neděli nebo o prázdninách musel odkódovat objekt a makal a makal, tu sílu v sobě prostě našel, což mne velmi těší,“ říká paní ředitelka Minaříková. Po roce tvrdé práce byla tiskárna na světě, Honza na ní teď realizuje z plastů první zajímavé produkty. Na setkání s patnáctkou podobně úspěšných mladých lidí ze základních a středních škol Zlínského kraje se třeba pochlubil plně funkční píšťalkou. „Je toho ale víc, vyrábíme třeba plastové náramky a spoustu dalších věcí,“ popisuje.

Honzovo uchopení síly, ať myšlenky, anebo pracovní tvůrčí vášně oslovilo podle paní ředitelky celé okolí, spoustu spolužáků.

Víte, pozitivní příklad vždycky přitahuje pozornost a je to ten nejlepší lék na všechny blbé nálady, které nám naopak síly odebírají,“ končí letmé povídání na chodbě Baťovy vily ve Zlíně, kde se ocenění předávala, Jarmila Minaříková.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x