Lékárna v Hradišti má první zásoby konopí, vydávat je ale zatím nemůže

UHERSKÉ HRADIŠTĚ – Lékárna v Uherském Hradišti je první českou lékárnou, která má na skladě léčebné konopí. Mezi pacienty se ale zatím nedostal ani gram. Stále totiž nefungují elektronické recepty, které jsou k prodeji léčebné látky nutné, serveru Zlin.cz to řekla majitelka lékárny Eva Dokoupilová.

Podle Dokoupilové přitom zájem ze strany pacientů je. „Zaregistrovali jsme několik telefonátů, lidé se ptají na možnosti a vhodnost léčby,“ potvrdila Dokoupilová. Léčebné konopí by mohlo pomoci například pacientům s revmatologickou diagnózou a s chronickou bolestí. Sama majitelka hradišťské lékárny je uznávanou revmatoložkou, a i když pacientovi elektronický recept na léčebné konopí vystaví a odešle do centrálního úložiště léčivých přípravků s omezením, elektronický recept tam zatím nedoputuje. „Na vině jsou nějaké technicko-licenční problémy mimo naše zdravotnické zařízení. Než se situace vyřeší, může to trvat dny, možná týdny,“ poznamenala Dokoupilová.

Na hradišťskou lékárnu se už obracejí nemocní lidé nejen z regionu, ale ze všech koutů České republiky i ze Slovenska. Konopí ale budou moci v budoucnu získat jen registrovaní a léčení pacienti. Předepsat ho smí například neurologové, psychiatři, ambulance bolesti, onkologové, případně i interní lékaři a další dborníci.

Majitelka hradišťské lékárny se s konopím osobně setkala až ve chvíli, kdy jí zásilka s pěti gramy květu konopí dorazila z Holandska. „Mé zkušenosti jsou zatím jen teoretické, ale domnívám se, že je to cesta ke zvýšení kvality života nemocným lidem. Často se setkávám s pacienty, u nichž by podobná léčba přicházela v úvahu. Jde však vždy pouze o alternativu k jiné, tedy většinou medikamentózní léčbě,“ upřesnila Dokoupilová.

Cena jednoho gramu léčebného konopí by se měla pohybovat okolo 300 korun. Pacientovi bude podle stávajících norem možné předepsat maximálně 30 gramů měsíčně. Ve státním ústavu pro kontrolu léčiv probíhá výběrové řízení na pěstitele konopí pro léčebné účely. Tím by se rýsovala šance na snížení ceny, protože by tuzemské konopí nahradilo dovozové.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x