Otrokovice si připomněly muže, který se podílel na atentátu na Heydricha

OTROKOVICE – Otrokovice si připomněly stoleté výročí od narození Josefa Valčíka, který se podílel na úspěšném atentátu na Heydricha. Muž tři roky v Otrokovicích pracoval, informovala server Zlin.cz mluvčí otrokovické radnice Lenka Vaculová.

Pietní akt se uskutečnil v úterý. “Každoročně v červnu vzpomínáme úmrtí Josefa Valčíka. Letos tomu bylo také 100 let od jeho narození. Proto jsme připomněli tuto významnou osobnost hned několika způsoby,” uvedla Vaculová.

Pietního aktu u pomníku v průmyslovém areálu TOMA se zúčastnila paní Tkadlecová z Křekova u Valašských Klobouk, která je příbuzná Josefa Valčíka,” poznamenala Vaculová. Valčík zároveň dostal pamětní medaili in memoriam. Při vzpomínkové příležitosti zahrála Vojenská hudba Olomouc za přítomnosti členů Klubu výsadkových veteránů.

Josef Valčík se narodil 2. listopadu 1914 ve Smolině u Valašských Klobouk a zemřel 18. června 1942 v Praze. Spolupracoval se členy výsadku Anthropoid Jozefem Gabčíkem a Janem Kubišem, s nimiž provedl atentát na zastupujícího říšského protektora Heydricha. Po jeho úspěšném provedení se ukryl s ostatními bojovníky v kryptě chrámu svatého Cyrila a Metoděje, kde padl. Valčík ve třicátých letech pracoval v Otrokovicích v Baťových závodech.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x