Centrála cestovního ruchu Východní Moravy se domluvila v Soluni na rozvoji Cyrilometodějské kulturní stezky

ZLÍN – Na rozvoji Cyrilometodějské kulturní stezky z Velehradu do Soluně se v rodišti věrozvěstů domluvili zástupci Zlínského kraje a Centrály cestovního ruchu Východní Moravy. Server Zlin.cz o tom informoval Zdeněk Urbanovský z Centrály cestovního ruchu Východní Moravy.

Zástupci Zlínského kraje a centrály prezentovali v Soluni záměr rozvíjet Evropskou kulturní stezku svatých Cyrila a Metoděje. “S největším krajem Řecka Střední Makedonií rozvíjíme vztahy přibližně rok, kdy se uskutečnil první kontakt. Rádi bychom tento kraj získali pro členství ve sdružení zaměřeného na rozvoj stezky. Založili jsme jej vloni a stezku chceme rozvíjet společně. Zejména trasu spojující Velehrad se Soluní,” vysvětlil krajský radní pro kulturu a cestovní ruch Ladislav Kryštof.

Prezentaci Čechů si přišli poslechnout zástupci Aristotelovy univerzity, ministerstva zahraničních věcí, města Soluň, Muzea byzantské kultury, soluňské Diakonie a hotelové asociace. “Většina přicházela s konkrétními návrhy možné spolupráce,” podotkl Kryštof.

Pro trasu spojující Velehrad jako centrum Cyrilometodějské kulturní stezky s Římem, kde byla schválena slovanská liturgie a kde jsou ostatky svatého Cyrila, Češi vyjednali v Itálii hlavního partnera v Cammini d´Europa, které sdružuje zapojené subjekty z několika italských regionů. Na Slovensku je hlavním partnerem Nitranský samosprávný kraj, se kterým lze rozvíjet hvězdicovité trasy směřující na Velehrad z okolních státu střední Evropy. “Velehrad si zaslouží, aby se stal největším poutním místem České republiky a významným centrem mezinárodního kulturního dialogu,” řekla ředitelka Centrály Dana Daňová.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x