Už brzy budou moci obyvatelé Zlína rozhodnout o hazardu

ZLÍN - Už za několik dní budou moci obyvatelé Zlína rozhodnout, zda chtějí z města zcela vymítit hazard nebo ne. Jak server Zlin.cz informoval mluvčí magistrátu Zdeněk Dvořák, první červencový den startuje veřejné hlasování.

V první polovině příštího roku skončí hazard v centru Zlína. Postará se o to obecně závazná vyhláška, kterou přijala radnice. Automaty bude možné provozovat pouze v jiných částech města, méně navštěvovaných, a za přísných podmínek. Hlasování má zjistit, zda s takovým postupem lidé souhlasí nebo zda by postupovali ještě přísněji. Anketa potrvá od 1. do 31. července, a to prostřednictvím banneru na úvodní straně městského webu nebo anketního lístku v červencovém vydání Magazínu Zlín.

Podle vedení města je možné k hazardu přistoupit třemi způsoby a každý má svá pozitiva i negativa. Například kladem absolutního zákazu je, že z města zmizí oficiální loterijní byznys. Nikde nebudou povolené herny, přístup hráčů k automatům bude komplikovaný, mohla by poklesnout kriminalita, která je s hazardními hráči spojená. Mezi zápory patří to, že hráči nepřestanou hrát, jen se v ještě větší míře přesunou na internet, kde mohou během večera prohrát ze svého obýváku všechno co mají, na rozdíl od heren a hospod. Začnou také využívat herny v okolních obcích, které hazard nezakáží. „A co je také podstatné: při absolutním zákazu přijdou sport, sociální oblast a kultura ve Zlíně o desítky milionů korun ročně. Právě tam totiž radnice posílá většinu peněz, které z hazardu získává,“ podotkl náměstek primátora Ondřej Běták, který se regulací hazardu ve městě zabývá.

Pokud se město vydá zlatou střední cestou, hazard ve Zlíně zůstane, ale bude regulován. „Počty heren díky vyhlášce už neporostou. Navíc městu zůstanou – alespoň v omezené míře – příjmy z hazardu. Loni to bylo 53 milionů korun. Většina těchto peněz pomáhá ve sportu, sociální oblasti a kultuře,“ konstatoval Běták. Zápornou stránkou je ale skutečnost, že hazard ve Zlíně oficiálně zůstává, a to i se všemi svými negativními důsledky.

Třetím postojem města může být absolutní nezájem herny jakkoliv regulovat nebo jejich počet omezovat jen zcela minimálně. „Tato varianta je ale pro zlínskou radnici nepřípustná, byť je pro ni finančně nejvýhodnější,“ řekl Běták.

Zlínská radnice se rozhodla vydat střední cestou, přesto se zajímá o názor veřejnosti. „Jde o závažný problém, který by lidé měli dostat možnost ovlivnit. Navíc, stěžejní část námi přijaté vyhlášky – tedy absolutní zákaz hazardu v centru a provoz zbývajících heren za přísných podmínek – začne platit právě v příštím roce, kdy už mohou vést město jiní politici. A ti by měli vědět, co si obyvatelé Zlína o hazardu myslí a podle toho postupovat,“ vysvětlil Běták.

O výsledcích ankety bude radnice informovat na svém webu a v Magazínu Zlín.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x