V Baťově institutu vystavují svá díla schizofrenici

ZLÍN - Putovní výstavu uměleckých děl pacientů se schizofrenií nazvanou Jsem jako ty hostí v těchto dnech 14|15 Baťův institut. Serveru Zlin.cz to sdělila jeho mluvčí Michaela Mitáčková.

Výstava je součástí projektu na podporu osvěty a správné léčby schizofrenie. Výstavní panely si návštěvníci prohlédnou ve foyer budovy 15 továrního areálu až do 10. července.

„Zlíňané se mohou blíže seznámit se schizofrenií a s uměním Art Brut, které je výrazně autentické, originální a má osobitý náboj. Výstava chce ukázat, že schizofrenici jsou lidé jako my. Pokud jsou správně léčeni, není důvod se na ně dívat skrz prsty či z nich mít strach,“ řekla k výstavě za organizátory Hana Brychtová.

Schizofrenie je duševní nemoc, jejíž obtíže mají takovou intenzitu, že plně prostoupí život pacienta a výrazně jej ovlivňují. Pro takového člověka je pak velmi obtížné rozhodnout, co je skutečné a co nikoliv. Klasickými příznaky schizofrenie jsou bludy a halucinace.

Nemoc se u pacientů často vyznačuje zvýšenou citlivostí vnímání okolí. Tyto pocity pak schizofrenici přenáší do svých uměleckých děl, která proto vyzařují zcela odlišný druh emocí. „Je pravda, že u lidí trpících schizofrenií pozorujeme zvýšenou citlivost vnímání a často expresivní výtvarný projev. Jejich tvorba není motivována komerčními zájmy, či snahou uspět, tvoří sami pro sebe, aby ze sebe dostali to, co v nich je. Pokud se schizofrenik umělecky vyjadřuje, pak jeho dílo často představuje volání o pomoc, „ uvedl kurátor výstavy Milan Jíša.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x