Kuchařky a kuchaři mohou své osvědčené návody zasílat e-mailem na recept@valachy.cz až do 15. srpna. „Uvítáme recepty na jakékoli krajové speciality, v nichž hrají hlavní či podstatnou roli bylinky. Máme na mysli veškeré byliny či jiné rostlinné suroviny, které lze běžně vypěstovat doma či na zahrádce – od různých druhů koření až třeba po špenát, ale také rostliny, které můžete volně natrhat na našich lukách, třeba kopřivy či medvědí česnek,“ řekl šéfkuchař velkokarlovického hotelu Pavel Václavík.
Dosud se uskutečnily tři ročníky soutěže. V prvním mohli lidé zasílat recepty na libovolné pokrmy typické pro valašskou kuchyni bez omezení suroviny. Poté byla soutěž zaměřena na králičí maso a naposledy loni na jehněčí. „Stejně jako v uplynulých ročnících, i letos vítězný recept představíme veřejnosti při Karlovském gastrofestivalu, jehož šestý ročník se uskuteční 3. až 5. října. Na autora vítězného receptu ale čeká i celá řada dalších cen,“ dodala vedoucí hotelu Zuzana Vašutová.
Specialita, která má místní kořeny, by měla být chuťově natolik zajímavá, aby uspokojila i náročné gurmány. „Uvítáme, když nám zasilatelé k receptu přidají i jeho příběh – jak ho získali, proč ho mají rádi, jak často podle něj vaří, jestli k němu mají i užitečné tipy týkající se postupu přípravy či výběru surovin, případně další zajímavosti,“ uzavřel šéfkuchař Pavel Václavík.