Cantica bude mít ve zlínském kostele mimořádný koncert

ZLÍN - Pěvecký sbor Cantica laetitia, jeden z nejlepších českých amatérských smíšených sborů současnosti, připravuje v neděli mimořádný letní koncert ve Zlíně. Serveru Zlin.cz to za sbor sdělila Barbora Janečková.

Svěřenci sbormistra Josefa Surovíka zazpívají v neděli 29. června od 16 hodin ve zlínském evangelickém kostele. Vstupné na koncert je dobrovolné.

Na připravovaném koncertu zazní repertoár, se kterým sbor vystoupí na letošních mezinárodních soutěžích. Návštěvníci koncertu uslyší skladby renomovaných skladatelů hudební historie, jako jsou Antonín Tučapský, Knut Nystedt, Bohuslav Martinů, Sergej Rachmaninoff, Hans Leo Hassler a další. Zazní i skladby současných autorů Terezy Surovíkové nebo Erica Whitacra.

„V červenci bude sbor reprezentovat město Zlín na Mezinárodním festivalu akademických sborů IFAS Pardubice a na počátku srpna pojede prezentovat Českou republiku do maďarského Debrecenu na International Béla Bartók Choral Competition. Návštěvnici koncertu uslyší nejen nově nacvičovaný repertoár, ale i skladby, se kterými zlínské pěvecké těleso v minulosti vybojovalo mnohá prestižní ocenění,“ upřesnila Janečková.

V roce 2012 získal zlínský sbor dvě zvláštní ocenění a zvítězil na Festivalu sborového umění v Jihlavě a na konci roku se stal laureátem XXII. ročníku mezinárodního festivalu adventní a vánoční hudby s cenou Petra Ebena. Zlínskému sboru se tehdy povedlo vyhrát soutěž, kterou po dlouhých 15 let nevyhrál žádný český sbor.

Cantica laetitia neukončila šňůru svých vítězství ani v roce 2013, kdy se stala vítězem mezinárodní soutěže Bratislava Cantat 2013. Dosud nejcennějším úspěchem sboru jsou dvě druhá místa z mezinárodní soutěže smíšených sborů 50. Internationaler Chorwettbewerb 2013, která se konala v rakouském městě Spittal an der Drau v červenci minulého roku. Tato soutěž se řadí mezi nejprestižnější a nejnáročnější klání v oblasti sborového umění na světě.

Koncert sboru Cantica laetitia se uskuteční za významné podpory statutárního města Zlína.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x