V Baťově institutu bude obří výstava panenek

ZLÍN - Největší výstavu sběratelských panenek bude od pátku hostit 14|15 Baťův institut ve Zlíně. Server Zlin.cz o tom informovala mluvčí institutu Michaela Mitáčková.

Návštěvníci se mohou těšit na sbírku více než tisícovky panenek všech druhů a velikostí, všechny exponáty patří sběratelce ze Slovácka Monice Chmelařové a její dceři Nikol. Výstava potrvá do 7. září.

„Máme panenky porcelánové, vinylové, z plastu, slonoviny nebo třeba z kaučuku. Lidé budou moci obdivovat panenky slavných návrhářů i panenky z tržnice, panenky Barbie nebo panenky rebornované, které vlastnoručně také vyrábím a jsou mojí největší chloubou,“ řekla sběratelka Monika Chmelařová, která už získala za své panenky i několik světových ocenění.

Součástí sbírky jsou i kočárky, které neodmyslitelně patří k panenkám. Sběratelky jich mají asi 35. Od kočárků z hračkářství, přes velké kočárky pro miminka, až po kočárky z éry komunismu. „Najdou se tam ale i starší kousky – nejstarší kočárek naší sbírky je totiž až z roku 1876,“ pochlubila se sběratelka. Spoustu porcelánových panenek doprovází jejich plyšový medvídek, a tak ve sbírce lze spatřit téměř 300 plyšových hraček.

Výstava bude otevřena denně od devíti do 19 hodin. Dospělí zaplatí za vstupné 69 korun, děti, studenti a důchodci 39 korun a děti do tří let mají vstup zdarma.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x