Státní lesy darují dřevo na obnovu Libušína

PUSTEVNY - Na základě iniciativy ministra zemědělství Mariana Jurečky se státní podnik Lesy České republiky rozhodl darovat vhodné dřevo na obnovu požárem poničené národní kulturní památky – chaty Libušín na Pustevnách. Server Zlin.cz o tom informovala mluvčí rožnovského Valašského muzea v přírodě Petra Valíčková.

K avizovanému záměru se připojil také státní podnik Vojenské lesy a statky ČR. „Chata Libušín navržená známým architektem Dušanem Jurkovičem představuje významný skvost místní architektury. Pokládám proto za důležité, aby se pro její obnovu udělalo maximum. Vítám rozhodnutí Lesů ČR, které se chtějí podílet na obnově Libušína dodávkou vhodného dřeva. Celková hodnota dřeva včetně servisních činností může představovat částku kolem milionu korun,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Ředitele Valašského muzea v Rožnově pod Radhoštěm Jindřicha Ondruše dar velmi potěšil. „Je to pro nás obrovská pomoc. Dřevo by mělo splňovat určité specifické kvality – mělo by se jednat o jedle a smrky, které vyrostly v nadmořské výšce nad 500 metrů a byly pokáceny v zimě,“ konstatoval Jindřich Ondruš.

V těchto dnech bylo dokončeno dočasné zastřešení Libušína, které přišlo na 4,3 milionu korun. „Celá tato provizorní stavba je navržena tak, aby mohla ochránit objekt Libušína po dobu dvou let,“ uvedl Milan Gesierich, technický náměstek muzea.

Objekt byl před čtyřmi měsíci silně poškozen požárem. Nadále probíhá policejní vyšetřování a jednání s pojišťovnou. Předpokládané náklady na vybudování vědecké kopie objektu jsou odhadované ve výši více než 80 milionů korun.

Na záchranu Libušína byla vyhlášena i veřejná sbírka. Aktuální stav sbírkového konta muzea je více než 6,7 milionu korun.

×

Přehled denních zpráv na Váš e-mail

Odebírat novinky
x